Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va merge luni, 9 mai, în Republica Moldova unde intenţionează să se întâlnească cu refugiaţi din Ucraina, transmite dpa, preluată de Agerpres.
Antonio Guterres urmează să se întâlnească cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi cu prim-ministrul Natalia Gavriliţă, după care va vizita, marţi, o tabără de refugiaţi ucraineni.
La 9 Mai, Rusia marchează cu parade fastuoase Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, iar președintele Vladimir Putin este așteptat să transmită un „mesaj al apocalipsei” către Occidentul cu care se declară în conflict, potrivit agenției Reuters.
Aflată în cel mai periculos moment de la independența sa, Republica Moldova este vizitată intens de la invazia rusă în Ucraina de înalți oficiali internaționali, tocmai pentru ca aceștia să-și arate sprijinul și solidaritatea, cu atât mai mult cu cât mica țară, cu statut de neutralitate în Constituție, dar cu trupe ruse pe teritoriul său în regiunea separatistă Transnistria, a preluat peste 450.000 de refugiaţi de război din Ucraina.
Aflat la Kiev, Antonio Guterres a fost vizat de un avertisment al rușilor
La sfârșitul lunii trecute, Rusia a atacat Kievul chiar în timpul vizitei pe care o făcea în capitala ucraineană secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres. Una dintre rachetele care au lovit capitala ucraineană a căzut în apropierea hotelului în care era cazat secretarul general al ONU, potrivit purtătorului său de cuvânt. Racheta a lovit la doar o oră după ce Antonio Guterres ținuse o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce vizitase orașele Borodianka și Bucha, exprimându-și oroarea față de urmele lăsate acolo de război.
Secretarul general al ONU fusese anterior la Moscova, iar acolo iritase autoritățile criticându-le public pentru invazia din Ucraina, așa că acest atac asupra Kievului în timpul vizitei secretarului general al ONU a fost văzut de analiști drept un avertisment transmis de Kremlin.
Ziua de 9 Mai și îngrijorarea pe care o generează Moscova
Anul acesta, din cauza războiului din Ucraina, mulți privesc cu îngrijorare către Moscova pentru data de 9 Mai, când se marchează cu fast Ziua Victoriei, și există suspiciuni că Vladimir Putin - marcat de eșecul invaziei asupra țării vecine - ar putea face anunțuri grave.
De asemenea, în contextul tensiunilor din regiunea separatistă Transnistria, la Chișinău sunt temeri că prorușii vor profita de această zi pentru a lansa provocări. Mulți observatori spun că Republica Moldova se află într-o situație dificilă, chiar „critică”.
Citiți și: Lavrov: Moldovenii ar trebui să se îngrijoreze pentru viitorul lor, sunt târâți în NATO
Autoritățile din Republica Moldova au anunțat anularea paradei anuale de 9 mai în contextul tensiunilor cu Rusia și a tentativelor de destabilizare a Transnistriei din ultimele săptămâni. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, considerat prorus, anunțase pentru ziua de 9 mai organizarea „Paradei Victoriei” și a „Regimentului Nemuritor”, după ce Maia Sandu a promulgat legea care interzice pe teritoriul țării simbolurile războiului, între care panglica Sfântului Gheorghe.
Președinta Maia Sandu a transmis în urmă cu câteva zile un mesaj emoționant în care a făcut apel la pace și reconciliere înaintea zilei de 9 Mai. „Vom marca pacea pe 9 mai, când îi comemorăm pe cei căzuți în al Doilea Război Mondial. Vom marca pacea de Ziua Europei, care s-a unit pentru a nu mai permite războaie pe continent și le-a oferit europenilor prosperitate și progres. Pacea începe în familie și în comunitate. Putem să o păstrăm dacă nu cădem pradă dezbinării. Suntem diferiți, dar avem de trăit alături, de construit un viitor împreună, în țara noastră. În pace, Moldova are viitor”, a fost mesajul transmis de Maia Sandu înaintea zilei de 9 Mai.
Editor : Luana Pavaluca