Președintele Vladimir Putin va transmite Occidentului un avertisment al „apocalipsei” în timpul sărbătorii de luni care marchează a 77-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice împotriva Germaniei Naziste, desfășurând puterea armată a Rusiei în timp ce forțele sale luptă în Ucraina, transmite Reuters.
Sfidător în fața profundei izolări de către Occident, de când a ordonat invazia Ucrainei, Putin va vorbi în Piața Roșie în fața unei parade cu trupe, tancuri, rachete, inclusiv cele intercontinentale balistice.
Un survol deasupra Catedralei Sfântului Vasile din Moscova va include avioane de luptă supersonice, bombardiere strategice Tu-160 și, pentru prima dată din 2010, avionul de comandă al „apocalispei” Il-80, care ar căra cei mai puternici oameni din stat în cazul unui război nuclear, a declarat Ministerul Apărării.
În acel scenariu, Il-80 este proiectat să devină centrul de comandă zburător pentru președintele Rusiei. Este plin de tehnologie însă detaliile sunt ținute secret.
Liderul de 69 de ani de la Kremlin a asemănat în mod repetat războiul din Ucraina cu provocarea pe care Uniunea Sovietică a înfruntat-o când naziștii lui Adolf Hitler au invadat în 1941.
„Încercarea de a mulțumi agresorul în ajunul Marelui Război Patriotic s-a dovedit a fi o greșeală care a costat mult poporul”, a spus Putin pe 24 februarie când a anunțat ceea ce el a numit o operațiune militară specială în Ucraina.
„Nu vom face o asemenea greșeală a doua oară, nu avem dreptul”.
Putin proiectează războiul din Ucraina ca o bătălie pentru protejarea vorbitorilor de rusă de acolo de persecuția naziștilor și de a-i apăra împotriva a ceea ce el numește o amenințare a SUA față de Rusia prin lărgirea NATO. Ucraina și Occidentul au respins acuzația de fascism ca fiind un nonsens și spun că Putin duce un război de agresiune neprovocat.
Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în Al Doilea Război Mondial, mai mult decât oricare alt stat, iar Putin a condamnat în ultimii ani ceea ce Moscova vede ca o încercare a Occidentului de a revizui istoria războiului pentru a diminua victoria sovietică.
Pe lângă înfrângerea împăratului francez Napoleon Bonaparte în 1812, înfrângerea Germaniei Naziste este cel mai venerat triumf militar al Rusiei, deși ambele invazii catastrofale ale Occidentului au făcut Rusia să fie foarte sensibilă privind granițele sale.
Războiul din Ucraina va umbri Ziua Victoriei.
Înainte de 9 mai, speculațiile au umblat în Moscova și în capitalele occidentale că Putin pregătește un fel de anunț special privind Ucraina, probabil o declarație directă de război sau chiar mobilizarea națională.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat aceste sugestii miercuri, spunând că sunt „un nonsens”.
Anul trecut, Putin a atacat excepționalismul vestic și a vorbit despre revenirea neo-naziștilor și rusofobilor – tendințe la care se referă în mod repetat când se adresează în legătură cu problema Ucrainei.
Editor : A.C.