Președintele Parlamentului de la Chișinău a anunțat luni că inițiază procedura de retragere a Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente. CSI este formată din majoritatea fostelor republici sovietice și continuatoarea URSS, prin care Rusia încearcă să-și păstreze sfera de influență.
„În calitate de președinte al Parlamentului Republicii Moldova, după mai multe discuții cu cetățenii, după discuții în cadrul fracțiunii parlamentare PAS, după consultări cu președintele Maia Sandu și reprezentanții Guvernului, anunț că am luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente.
După 30 de ani a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-au ferit de embargouri economice. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic în plină iarnă, de amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității Republicii Moldova”, a declarat Igor Grosu, președintele Parlamentului moldovean, luni dimineață, potrivit Jurnal.md.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Igor Grosu a mai adăugat că aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane. După ce o țară fondator a acestei structuri, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii și ucigându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate denumi drept „comunitate”.
„După ce o ţară fondatoare a CSI, Federaţia Rusă, a atacat în mod barbar un alt stat fondator al CSI, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi comunitate”, a declarat Igor Grosu.
„Retragerea Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea interparlamentară a CSI este un prim pas. La nivel de Guvern și Parlament evaluăm următorii pași. Este un proces care durează. Un lucru este cert, când s-au introdus embargouri asupra produselor noastre, a fost o lecție pentru producătorii noștri. Ne-au impus să găsim alte piețe, să discutăm cu țările europene ca să scoată cotele și să ne permită să ne vindem produsele”, a mai spus președintele Parlamentului.
El a amintit că Ucraina a părăsit deja această organizație, ceea ce ne face geografic separați de statele membre ale CSI.
„Noi avem determinarea și responsabilitatea să ne îndepărtăm de sursa răului, de sursa sărăciei, războiului și distrugerii. Am demonstrat în 30 de ani că dorim democrație, libertate și prosperitate la noi acasă. Facem pas cu pas ceea ce așteaptă de la noi cetățenii, asigurăm copiilor noștri un viitor stabil, prosper și plin de oportunități, un viitor european”, a subliniat Igor Grosu.
Editor : B.P.