Analiză „Putin vrea să provoace o criză umanitară în Transnistria”. Argumentele pentru acest scenariu și provocarea pentru Maia Sandu

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin
Foto: Shutterstock

Poziționată între Ucraina și România, Republica Moldova a fost o pradă ușoară pentru Rusia în trecut. Cei 2,5 milioane de locuitori ai săi sunt printre cei mai săraci din Europa, iar Kremlinul a reușit să exploateze dependența țării de gazul rusesc ieftin pentru a o păstra ca aliată. Dar moldovenii, ca și ucrainenii, au început să aleagă o altă cale, subliniază revista britanică The Spectator.

În 2022, moldovenii au solicitat aderarea la Uniunea Europeană pentru a face parte din lumea democratică, apoi au reales un președinte pro-occidental anul trecut. Răspunsul lui Vladimir Putin a fost să creeze o criză umanitară în regiune, care este acum în curs, scrie ziarista ucraineană Svitlana Morenets, care a obținut titlul de Tânărul jurnalist al anului 2024 din Marea Britanie, în The Spectator.

Pionii de pe tabla de șah a lui Putin sunt cei 350.000 de locuitori, în principal vorbitori de limbă rusă, ai Transnistriei – un stat separatist în stil sovietic care și-a declarat independența față de Moldova la scurt timp după prăbușirea comunismului.

Timp de trei decenii, Rusia a ținut sute de soldați în Transnistria pentru a-i sprijini pe separatiști și pentru a fi cu ochii pe Moldova. De asemenea, Rusia a alimentat regiunea cu gaz gratuit furnizat printr-o conductă care trece prin Ucraina. În ziua de Anul Nou, conducta, care a ajutat la finanțarea mașinăriei de război a lui Putin prin furnizarea de gaze Europei, a fost închisă de Kiev.

Strategic, închiderea conductei a fost o lovitură majoră pentru Kremlin. Casa Albă a numit-o una dintre „cele mai costisitoare înfrângeri” ale Moscovei, Rusia se confruntă acum cu pierderea a peste șapte miliarde de euro din venituri anuale din vânzările de gaze către Europa.

În plus, și-a lăsat fără energie aliatul Transnistria. Putin ar fi putut menține Transnistria caldă trimițând gaz prin Turcia și coridorul transbalcanic, dar asta ar fi fost mai scump, iar Putin a ales să nu o facă.

Liderul rus a decis, în schimb, să lase poporul din Transnistria să înghețe, pentru a putea da vina pe guvernul pro-UE al Republicii Moldova, înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc acolo în acest an. Așa că acum, locuitorii din Transnistria sunt nevoiți să taie copaci pentru a se încălzi și a-și găti mâncarea. Temperatura în case și spitale a scăzut la doar 13 grade Celsius. Fabricile și școlile s-au închis, lăsând sute de oameni fără loc de muncă. Electricitatea este de așteptat să se epuizeze până în februarie.

Republica Moldova a fost, de asemenea, afectată de criză. Multe sate și orașe din apropierea Transnistriei au suferit întreruperi de gaz, pene de curent și au fost nevoite să raționalizeze apa caldă. Moldova se bazează pe Transnistria pentru aproximativ două treimi din energie electrică, deoarece acolo se află centrala electrică primară a țării.

Ani de zile, acest aranjament a fost în beneficiul ambelor părți: Transnistria a generat electricitate cu gaz rusesc gratuit și a vândut-o Moldovei la prețuri mici. Acum sunt nevoiți să importe energie din România, iar cetățenii Moldovei văd că facturile la electricitate cresc vertiginos.

Kremlinul vrea să întoarcă populația Republicii Moldova înapoi cu fața spre Rusia

Maia Sandu, recent realeasă președintă a Republicii Moldova, a spus că închiderea conductei este un pas necesar către independență. Mașina de propagandă a Kremlinului lucrează peste program pentru a le spune moldovenilor că au votat greșit în noiembrie anul trecut. Rusia a susținut că „deciziile Ucrainei și ale autorităților moldovenești” au „condamnat populația din Transnistria la suferință”. 

„Există o conductă alternativă, Turkish Stream. Deci nu este o problemă că gazul nu poate trece prin Ucraina”, a subliniat Sandu. Kievul, spune ea, s-a oferit să trimită cărbune pentru a reporni alimentarea cu energie.

Maia Sandu este într-o poziție delicată. Ea aproape a pierdut alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 în fața unui candidat pro-Kremlin și se confruntă cu alegeri parlamentare în această vară. Strategia lui Putin acum este de a provoca nemulțumire maximă în Moldova, în speranța că va duce la o majoritate pro-Moscova în parlament, făcând-o neputincioasă pe președinta pro-UE.

Creșterea facturilor la utilități și criza energetică sunt arme evidente în întoarcerea opiniei publice împotriva lui Sandu, dar nu sunt singurele. Cu cât Transnistria rămâne mai mult timp fără gaz și electricitate, cu atât locuitorii săi – cu pașapoarte moldovenești și drepturi de vot – vor fugi în Moldova. Alegătorii pro-ruși din Transnistria ar putea schimba componența țării, întorcând Moldova spre Moscova pentru anii următori.

Cum poate fi ajutat Putin din Moldova

Vadim Krasnoselski, liderul Transnistriei care lucrează îndeaproape cu Moscova, a respins ofertele lui Sandu de gaze și ajutor umanitar. El a cerut Moldovei să plătească cele 700 de milioane de euro pe care Gazprom le-a cerut pentru ceea ce pretinde că sunt datorii neplătite pentru gazul „gratuit” transportat către Transnistria (Guvernul Moldovei nu a recunoscut niciodată această datorie ca fiind legitimă).

Politicienii pro-ruși din Rep. Moldova ar putea foarte bine să călătorească la Moscova pentru a se târâi în fața lui Putin, cerându-i să ierte presupusa datorie și să furnizeze gaze rusești Transnistriei prin Turcia. Dacă acest lucru va duce la furnizarea din nou de gaze Transnistriei, i-ar putea ajuta la alegerile parlamentare, întrucât ar putea spune că au realizat ceea ce Maia Sandu nu a putut.

Acum este momentul în care Ucraina și UE trebuie să intervină. Bruxelles-ul ar putea acoperi o parte din costurile cu gazul și electricitatea pe care le exportă în Moldova sau ar putea ajuta Kievul să-și trimită propriul gaz. Ucraina este gata să ajute, temându-se că ar putea ajunge înconjurată de forțe pro-Kremlin, ceea ce face șansele sale de aderare la UE și mai îndepărtate. Dar Bruxelles-ul nu arată prea mult interes. Anul trecut, UE a pierdut Georgia în fața Kremlinului, când Moscova a ajutat partidele pro-ruse să-și câștige un loc în parlament. Dacă nu acționează curând, s-ar putea să piardă și Moldova.

Moscova se folosește de aliații din UE

Între timp, Moscova lucrează la aliații săi din UE, încurajându-i să arate cu degetul către Zelenski, presându-l să redeschidă conducta. Robert Fico, premierul Slovaciei, l-a acuzat pe Zelenski că este un „cerșetor și șantajist”, costând Slovacia 500 de milioane de euro în taxe de tranzit prin închiderea conductei Rusiei către Europa.

Fico a amenințat că se va opune prin veto ajutorului militar al UE pentru Ucraina și va opri aprovizionarea cu energie electrică crucială către țară după atacurile aeriene ale Rusiei. El a amenințat chiar că va desființa beneficiile pentru 130.000 de refugiați ucraineni care trăiesc în Slovacia. Ungaria a promis că va bloca aderarea Ucrainei la UE dacă Zelenski nu se răzgândește cu privire la conductă.

Pentru Ucraina, închiderea conductei este o victorie geopolitică rară, una din care Zelenski nu se va retrage și nici nu ar putea, cel puțin până când vor începe discuțiile de pace cu Rusia. Strategia Kievului este de a oferi propriul ajutor Moldovei și de a o ajuta să evite o criză politică. Cea mai bună șansă a Ucrainei de a obține aderarea rapidă la UE este să își unească forțele cu Moldova, prezentând cele două țări ca un pachet. Deocamdată însă, drumul de urmat nu a arătat niciodată mai periculos pentru ambele părți.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se schimbă sistemul de pensii în România. Sunt vizați românii care se apropie de vârsta de...
Digi FM
Cine este tânăra din România care a făcut senzație într-o emisiune din Italia. A fost lăudată de jurați și e...
Pro FM
Chris Martin și Dakota Johnson, fotografiați împreună, la cinci luni de când s-a spus că s-au despărțit...
Film Now
Ben Stiller, recunoscător să fie din nou cu soția lui, după ani de separare: "Apreciezi mai mult ceea ce ai"
Adevarul
Cât de siguri mai putem fi că democrația din România va rezista asalturilor radicalismului. Profesor din...
Newsweek
Indexarea pensiilor, anulată complet în 2025. Care pensionari iau un ajutor pentru plata facturilor?
Digi FM
Sofia Vergara, criticată de o colegă din „Modern Family”, după ce s-a spus că ar avea o relație cu Lewis...
Digi World
MrBeast, cel mai de succes YouTuber, urmărit de 344 de milioane de abonați, ar putea să cumpere TikTok...
Digi Animal World
Momentul când un coiot este scos din frigiderul unui supermarket: „Nu mă așteptam la asta”
Film Now
Femeia care l-a convins pe Brad Pitt să semneze acordul de divorț cu Angelina Jolie, după 8 ani de luptă în...
UTV
Kanye West a postat o imagine scandaloasa cu Bianca Censori in cel mai mic bikini din lume, dar a sters-o...