Primarul Cahulului: „Cetățenii asociază  Uniunea Europeană cu bunăstarea, cu o infrastructură mai bună, cu condiții de viață mai bune”

Data actualizării: Data publicării:
primar_cahul Moldova, pe drumul european

20 octombrie 2024 - data la care cetățenii Republicii Moldova sunt chemați să se pronunțe dacă vor ca viitorul țării lor să fie alături de democrațiile europene.  Evenimentul, unul cu adevărat determinant în istoria zbuciumată a fostei Basarabii, este prezentat românilor de pe ambele maluri ale Prutului într-o campanie Digi 24, intitulată „Moldova, pe drumul european”.

Propaganda rusă spune că Uniunea Europeană este un fel de sperietoare care îți impune reguli și te pedepsește dacă nu le respecți. Propagandiștii descriu de fapt regimul autocrat care îi finanțează, doar că au schimbat numele organizației. În lumea reală, banii europeni schimbă nivelul de trai al cetățenilor din toate statele membre, dar nu numai. Și în Republica Moldova se fac proiecte finanțate de blocul comunitar. Cahul este doar unul dintre orașele unde basarabenii se pot bucura de îmbunătățirile făcute cu fonduri UE, pentru că Europa înseamnă mai bine.

 

Urmănd șoseaua construită după standardele europene se ajunge în orașul Cahul, care a început să se transforme datorită fondurilor UE. Blocul comunitar, dar și statele lui separat investesc masiv în dezvoltarea Republicii Moldova, chiar dacă țara nu este încă un stat membru. 

”Au fost implementate mai multe proiecte și sunt unele care sunt în derulare, vorbim despre proiecte de apă și sanitație, de iluminat public sau renovarea spațiilor verzi. De asemenea, investiții și pe partea de soft, nu doar de infrastructură: consolidarea capacităților administrative, traininguri-formare pentru specialiști din administrația publică, dar și în domeniul cultural.

Bineînțeles că există proiecte care se implementează și cu suportul României, datorită relațiilor frumoase, zic eu, de înfrățire pe care le avem cu mai multe localități. Cahulul, chiar dacă a beneficiat de mai multe fonduri sau proiecte, cu siguranță nevoile sunt foarte mari.

Și atunci când îi întrebi pe cetățeni ce vor, atunci când discutăm despre fondurile europene, cu siguranță ei asociază lucrul ăsta cu bunăstarea, cu o infrastructură mai bună, cu condiții de viață mai bune”, spune Nicolae Dandiș, primarul Cahului.

La Cahul sunt însă și oameni care spun: ”Europa, niet!”, adică nu vrem Europa. Limba rusă se vorbește mai mult în zonă, iar propaganda Federației Ruse are încă adepți.

”În zona Republicii Moldova toată lumea se obișnuiește cu acest termen de război hibrid și există o propagandă și o manipulare pe tot ceea ce înseamnă, inclusiv rețele sociale și alte lucruri, enormă. Deci sunt foarte mulți oameni care sunt manipulați. Cei care sunt dușmanii Uniunii Europene și ai Republicii Moldova nu vor pune accent pe latura frumoasă, vor găsi mereu subiecte care îi deranjează și, bineînțeles, asociază Uniunea Europeană cu aceste probleme.

Și când spun probleme, cu siguranță pentru cetățeanul de rând i se traduce într-o formă voalat că, iată, se va decide în general în altă capitală, noi nu vom avea nimic putere, noi doar vom executa și se va decide în altă parte. Și aici mesajul nostru mereu există, că noi trebuie să fim nu doar beneficiari, dar trebuie să fim și producători, inclusiv, poate unii subestimează pe hartă, dar chiar și de securitate.

Iar bunăstarea nu înseamnă doar că să vină de undeva bani, înseamnă noi să avem capacitatea, înțelepciunea de a găsi cu resursele pe care le avem și, bineînțeles, dacă avem și acest suport pentru fonduri sau din fonduri europene, să putem să fim capabili să ne dezvoltăm economia, să fim capabili să generăm proiecte care să  diminueze, ca să spun așa, dependența de alte state sau structuri”, conchide primarul Cahulului, Nicolae Dandiș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri