Parlamentul R. Moldova condamnă amestecul Rusiei în activitatea politică
Data actualizării: Data publicării:
Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o declaraţie prin care condamnă atacurile Federaţiei Ruse asupra securităţii informaţionale naţionale şi amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova, în replică preşedintele Igor Dodon calificând documentul drept „cel mai impulsiv mesaj anti-rusesc lansat la nivel înalt în ultimii 25 de ani”, iar plasarea la extrema anti-rusească într-o ţară „cu o largă susţinere pro-Rusia”, „un suicid politic şi electoral”.
Conform, Deschide,md, în Declaraţia aprobată de Parlamentul Republicii Moldova, drept răspuns la un document similar adoptat în luna ianuarie de deputaţii din Duma de Stat, este menţionat că Legislativul de la Chişinău condamnă atacurile Federaţiei Ruse asupra securităţii informaţionale naţionale şi amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova.
„Parlamentul Republicii Moldova declară îngrijorarea faţă de intensificarea atacurilor la adresa securităţii informaţionale a ţării noastre de către Federaţia Rusă, lansate prin intermediul unor televiziuni de la Moscova, dar şi a unor instituţii media din Republica Moldova. Atacurile vizează denigrarea Republicii Moldova, a unor instituţii şi a unor oficiali, dar cel mai grav este că vizează, denigrarea cetăţenilor ţării”, acesta este doar un pasaj din Declaraţia care este semnată de un grup de deputaţi.
În document se mai spune că Legislativul de la Chişinău consideră că „declaraţiile denigratoare la adresa ţării noastre şi a cetăţenilor noştri, blocajele impuse exportatorilor moldoveni, hărţuirea politică a oficialilor moldoveni, inclusiv a unor reprezentanţi ai Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova, reprezintă implicarea făţişă a politicului de la Moscova şi chiar a unor instituţii ruse în politica din ţara noastră şi indică o atitudine provocatoare şi neprietenoasă în raport cu ţara noastră”.
„Toate aceste probleme nu sunt noi, unele durează deja de ani de zile, însă noutatea este modul agresiv şi provocator în care acestea au început să evolueze şi să se intensifice”, remarcă semnatarii documentului, votat de 63 de deputaţi din fracţiunile PD, PLDM, PL şi grupul PPEM.
În replică, preşedintele Igor Dodon a scris pe Facebook: „Declaraţia de azi a Parlamentului reprezintă cel mai impulsiv mesaj anti-rusesc lansat la nivel înalt în ultimii 25 de ani. Azi, eurounioniştii din Parlament au întrecut pînă şi retorica ostilă a frontiştilor ultranaţionalişti de la începutul anilor 1990. Aceste provocări sistematice şi intenţionate au drept scop determinarea părţii ruse de a veni cu un răspuns similar în adresa ţării noastre”.
În opnia sa, „a te plasa la extrema anti-rusească într-o ţară cu o largă susţinere pro-Rusia înseamnă un suicid politic şi electoral”, iar „partidele eurounionsite din fosta AIE, mai cu seamă PDM, iniţiatorul declaraţiei, au păşit azi pe această cale”.
„Fie pentru a plăcea tot mai mult occidentalilor, fie în rezultatul frigurilor pre-electorale la care se dedau”, comentează preşedintele Republicii Moldova.
Legea anti-propagandă, care interzice anumite publicaţii ruse în Republica Moldova, a fost promulgată, în 10 ianuarie, de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce Curtea Constituţională i-a suspendat din nou prerogativele preşedintelui Igor Dodon, care a refuzat să semneze această lege. Odată cu intrarea în vigoare a legii, numeroase posturi de televiziune ruse care emit în Republica Moldova sunt afectate şi interzise.
Deputaţii din Duma de Stat a Federaţiei Ruse au adoptat pe 24 ianuarie, o declaraţie cu privire la inadmisibilitatea discriminării mass-media ruse în Republica Moldova. Documentul a fost votat de 424 de parlamentari.
Prin documentul adoptat, au recomandat conducerii Rusiei să întreprindă un set de măsuri în scopul găsirii altor căi şi metode ca produsele jurnalistice ruseşti să ajungă în casele moldovenilor.