20 octombrie 2024 - data la care cetățenii Republicii Moldova sunt chemați să se pronunțe dacă vor ca viitorul țării lor să fie alături de democrațiile europene. Evenimentul, unul cu adevărat determinant în istoria zbuciumată a fostei Basarabii, este prezentat românilor de pe ambele maluri ale Prutului într-o campanie Digi 24, intitulată „Moldova, pe drumul european”.
Muzica tradițională este un pilon al identității culturale în Republica Moldova. Sunt voci care se tem ca tradițiile se vor pierde, odată ce țara va adera la Uniunea Europeană. Nicolae Botgros, dirijorul Orchestrei Naționale "Lăutarii", cel care a cântat aproape cinci decenii pe majoritatea scenelor din Europa, combate cu tărie această teorie. Mai mult ca niciodată, maestrul își dorește ca Europa să vină la el acasă.
Numele lui Nicolae Botgros și cel al orchestrei "Lăutarii" sunt considerate simboluri ale tradițiilor moldovenești, tradiții care, de-a lungul timpului, au fost promovate prin cântec pe marile scene europene.
”Avem tradiții pe care nu le are nici o țară și muzică ca a noastră nu există pe pământ”
"Noi avem tradiții pe care nu le are nici o țară și muzică ca a noastră nu există pe pământ. Muzica noastră e prea frumoasă. spune Nicolae Botgros.
Rapsodul își dorește ca aceste tradiții să fie păstrate și transmise din generație în generație.
"Dați-vă seamă ce înseamnă muzica populară. Are ritmuri nemaipomenit de multe, are 36 de ritmuri, pe care nu le găsești la altă țară. Unele țări au doar 5, 6 ritmuri maxim. Noi nu, noi avem ritmuri nemaipomenit de mari. Nu doar ritmuri, dar și armonie. În afară de armonie avem și melodii frumoase, culese de pe toate plaiurile românești. Tradiția noastră este cea de a educa publicul nostru, pe care eu îl iubesc ca ochii din cap", declară Nicolae Botgros.
Acum, mai mult ca niciodată, maestrul își dorește ca Europa să vină la el acasă.
"Nimeni nu o să vină din Europa să ia instrumentul lui Nicolae Botgros și să zică: "Gata, nu mai cânta". Sau să ia trompeta altcuiva sau naiul lui Zamfir. Nu, nu o să vină. Europa are tradiții. Este o uniune unde sunt tradiții, unde sunt lucruri foarte interesante, frumoase. Eu în Europa mă duc și vin mai mult decât 45 de ani, probabil. 50 de ani".
"Chemarea mea este să ieșim la vot, să fim pentru referendum. Să aducem acasă țara”
La cei 71 de ani, maestrul Nicolae Botgros ne-a mărturisit că vede viitorul copiilor și al nepoților săi acasă, în Republica Moldova, țară membră a Uniunii Europene.
"Chemarea mea este să ieșim la vot, să fim pentru referendum. Să aducem acasă țara. Să ne vedem și noi într-o țară frumoasă. Să trăim în preajma acelor țări cum sunt România, Italia, Spania. Ele sunt țări civilizate. Deci merită să trăim și noi civilizați".
Referendumul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană va avea loc pe 20 octombrie. Cetățenii trebuie să răspundă dacă susțin modificarea constituției în vederea integrării țării în blocul comunitar.