Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat un decret prin care a modificat componenţa Consiliului Suprem de Securitate. Este vorba de un organism consultativ care prezintă preşedintelui recomandări în probleme de politică externă şi internă. De acum, din Consiliu nu mai fac parte miniştrii de Externe, ai Apărării, Economiei şi Finanţelor sau şeful Centrului Naţional Anticorupţie. În premieră, şi liderii partidelor politice au fost excluşi din listă. În schimb, au fost incluse persoane care fac parte din administraţia prezidenţială.
Președintele Igor Dodon a transmis, pe pagina lui de Facebook, că primul subiect pe agenda CSS este „investigația furtului miliardului”.
„Astăzi, 10 martie 2017, am semnat Decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate, într-o nouă componență. După cum am menționat anterior, în această listă nu se regăsesc reprezentanți din conducerea partidelor politice, așa cum era practicat anterior. În componența noului Consiliu Suprem de Securitate au fost incluse persoane care, potrivit legislației în vigoare, fac parte, din oficiu, din acest for, precum și persoane din cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova. În perioada imediat următoare, va fi desfășurată prima ședință a Consiliului în noua formulă, iar unul dintre subiectele prioritare de pe ordinea de zi este investigația furtului miliardului”, a scris liderul Republicii Moldova.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Dispariţia unui miliard de dolari a fost o lovitură grea pentru Republica Moldova, una dintre cele mai sărace ţări europene. Anunţul a fost făcut de Banca Centrală, care a enumerat Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank printre instituţiile financiare vinovate. Transferurile au avut loc de-a lungul mai multor zile, iar potrivit unui raport parlamentar, o parte din bani ar fi ajuns la patru bănci ruseşti.
Miliardul dispărut fără urmă înseamnă 15% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova. Pentru ca sistemul bancar să nu se prăbușească, Banca Națională a Moldovei a fost nevoită să recapitalizeze din rezervele proprii cele 3 bănci. Astfel, instituția care trebuie să asigure funcționarea sistemului este la rândul ei vulnerabilă.
Singura arestare la nivel înalt în „Furtul miliardului" este cea a fostului prim ministru Vlad Filat. Dosarul a pornit de la un autodenunț al primarului orașului Orhei, Ilan Shor, care a susținut că Vlad Filat i-ar fi cerut mită în valoare de 250 de milioane de dolari. Procesul lui Ilan Shor încă se judecă, acesta fiind în arest preventiv. Fostul premier a fost condamnat, în prima instanţă, la nouă ani de închisoare.