Preşedintele ales al Republicii Moldova i-a acuzat pe rivalii săi politici, Maia Sandu şi Andrei Năstase, că tergiversează învestirea sa în funcţia de şef al statului. Igor Dodon a precizat, pe Facebook, că actualul Guvern încearcă să treacă rapid mai multe reforme pe care el nu le va accepta, printre care și deschiderea oficiului NATO la Chișinău.
„Validarea alegerilor de Curtea Constituțională este în mod intenționat amînată. Această amînare se face din cauză că guvernarea dorește să promoveze rapid un șir de reforme antisociale, pe care președintele nou ales nu le va accepta în niciun caz. E vorba de majorarea vârstei de pensionare și de alte condiții impuse de FMI. E vorba de deschiderea oficiului NATO la Chișinău. Există pericolul ca și procurorul să fie numit de președintele Timofti, care nu se va opune unei candidaturi docile, înaintate de guvernare. Toate aceste acțiuni nu ar fi fost posibile sub mandatul oficial al președintelui Igor Dodon”, a scris Igor Dodon pe Facebook.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Președintele-ales al Republicii Moldova susţine că, prin cererile depuse în instanţele de judecată de Maia Sandu și Andrei Năstase, ei amână convocarea în şedinţă a Curţii Constituţionale pentru a valida alegerile. De asemenea, politicianul îi mai acuză pe cei doi că acțiunile lor au la bază sugestiile Occidentului.
„Formal, validarea mandatului întîrzie din cauza că oponenții electorali Maia Sandu și Andrei Năstase au depus contestări în judecată. Însă în realitate acești oponenți procedează juridic astfel, încît toate procedurile în instanță să dureze maximum din timpul posibil. Deci ei nu vor o decizie concretă și imediată, ci amînă verdictul final. Există toate temeiurile să considerăm că atît Sandu și Năstase, cît și guvernarea fac un joc comun, probabil la sugestiile venite din Occident”, a precizat Igor Dodon.
Igor Dodon a cerut Curții Constituționale să se convoace de urgență și să aprobe decizia finală cu privire la alegerile prezidențiale.
„Cer Curții Constituționale să se convoace de urgență, imediat după soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse, pentru a fi aprobata decizia finala referitor la alegerile prezidențiale. Președinte ales prin vot direct de popor are si legitimitatea respectiăa. De aici și frica guvernării că președintele Dodon le va bloca inițiativele care nu sunt in interesul poporului. Exprim convingerea că validarea mandatului se va produce în această lună, fiind respecate normele prevazute de Constituție, unde este fixat termenul maxim de 45 de zile de la alegere pînă la inaugurarea oficială”, a spus Igor Dodon.
Liderul PAS, Maia Sandu, a depus plângere penală împotriva preşedintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC) şi a ministrului Afacerilor Externe, pe care îi acuză că au sabotat în mod deliberat votul diasporei la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, câştigate de socialistul Igor Dodon.
Membrii Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova au validat pe 18 noiembrie, în unanimitate, al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, din 13 noiembrie şi victoria lui Igor Dodon. Socialistul a primit 834.081 de voturi, iar contracandidata acestuia, Maia Sandu – 766.593 de voturi.