Donald Tusk, un nou mesaj în limba română, de data aceasta în Parlamentul de la Chişinău. Deputaţii pro-ruși i-au boicotat discursul 

Data actualizării: Data publicării:
donald tusk in republica moldova
Foto: Donald Tusk, premierul Poloniei și Dorin Recean, premierul Republicii Moldova / Sursa foto: Profimedia Images

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, care se află într-o vizită la Chişinău, a ţinut miercuri un discurs în Parlament şi a transmis moldovenilor un mesaj în limba română, în care a subliniat că atât el personal, cât şi Polonia vor ajuta Republica Moldova în drumul său spre UE.

În Parlament a avut loc o şedinţă festivă consacrată vizitei oficiale a premierului Poloniei, Donald Tusk, la Chişinău. La eveniment au participat, printre alţii, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepreşedinta legislativului Doina Gherman, deputaţi PAS (partidul de guvernământ) şi miniştri. Deputaţii pro-ruși din opoziţie nu au fost prezenţi, relatează NewsMaker, preluat de News.ro.

În cadrul şedinţei festive, premierul polonez a ţinut un discurs. Fostul preşedinte al Consiliului European a vorbit la Chişinău despre Uniunea Europeană, accentuând că îşi doreşte ca Republica Moldova, ţară candidată la aderarea în UE, să avanseze rapid în procesul de integrare.

Donald Tusk şi-a început alocuţiunea subliniind relaţia de prietenie dintre Polonia şi Republica Moldova. Acesta a remarcat şi faptul că cele două ţări sunt legate de interese comune atât economice, cât şi strategice. Folosind exemplul Poloniei, oficialul a relatat despre oportunităţile de dezvoltare şi standardele înalte pe care le oferă blocul comunitar.

Fiecare dintre voi care a fost în Polonia a avut prilejul să compare cum arăta odinioară şi cum arată astăzi. Cu siguranţă, poate să se repete acest lucru aici, în Republica Moldova”, a menţionat acesta.

Şeful Guvernului de la Varşovia a spus că decizia de aderare a Republicii Moldova la UE trebuie să aparţină poporului, nu liderilor ţării. Astfel, el a sugerat că referendumul privind integrarea europeană, propus de preşedinta Maia Sandu şi care va avea loc pe 20 octombrie, odată cu alegerile prezidenţiale, va fi o metodă bună prin care cetăţenii vor putea să-şi exprime această decizie.

Donald Tusk a subliniat că îşi doreşte ca procesul de aderare al Republicii Moldova la UE să se accelereze, iar acest lucru va fi în sarcina sa cât timp Polonia va deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, începând cu anul viitor „Ţin foarte mult să accelerez acest proces de aderare împreună cu dvs. şi să facem acest final real. Dacă doriţi acest lucru, dacă aşa decideţi, voi face tot posibilul ca Europa, în mod eficient şi eficient, să vă sprijine fără să pună nişte obstacole, bariere, ci real să vă sprijine pe acest drum”, a declarat Donald Tusk.

La final, prim-ministrul polonez, care a fost preşedinte al Consiliului European, a transmis cetăţenilor Republicii Moldova un mesaj şi în limba română.

Prieteni, puterea voastră constă în determinarea şi consecvenţa voastră pe drumul către Europa şi în marea autoritate de care se bucură preşedinta voastră, Maia Sandu, pe întregul continent. Lucrăm împreună cu dumneaei şi sunt foarte conştient de respectul şi stima pe care le inspiră liderilor din întreaga lume. Aţi dat dovadă de răbdare, perseverenţă şi responsabilitate extraordinară ca naţiune greu încercată de istorie şi geografie. Aţi trecut prin încercări foarte dificile, dar, pas cu pas, construiţi un stat modern cu o consecvenţă admirabilă. Haideţi să folosim acest timp împreună! Voi fi la dispoziţia voastră. Veţi putea conta întotdeauna pe Polonia doar dacă vă veţi exprima dorinţa de a continua acest proces istoric de construire a unei Moldove independente şi integrate într-o Europă unită”, a declarat Donal Tusk.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, i-a mulțumit lui Donald Tusk printr-un mesaj postat pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

M-am bucurat să-l revăd pe un bun prieten al Moldovei, Premierul Poloniei, Donald Tusk, aflat în vizită la Chișinău. Polonia este unul dintre principalii noștri parteneri economici și una dintre cele mai importante destinații pentru produsele moldovenești, inclusiv vinurile noastre. Am discutat despre consolidarea acestor legături economice pentru a stimula economia, a sprijini producătorii și a crea noi locuri de muncă. Polonia, membră a Uniunii Europene de 20 de ani, ne oferă un exemplu clar despre cum integrarea europeană poate transforma o țară”, a transmis Maia Sandu.

Nu este pentru prima dată când fostul preşedinte al Consiliului European se exprimă în limba română. A făcut-o și în ianuarie 2019, într-un discurs la Ateneu, în București, când a venit pentru ceremonia de preluare a preşedinţiei Consiliului UE de către România.

Apoi, peste câteva luni, actualul premier polonez a repetat experienţa exprimându-se în limba română la un summit informal al UE organizat în mai, la Sibiu.

Pur şi simplu m-am îndrăgostit de Sibiu, la fel ca toată Europa”, a mărturisit preşedintele de atunci al Consiliului European.

Cunoscut pentru discursurile sale cu care ştie întotdeauna să emoționeze, Donald Tusk şi-a căpătat reputaţia când era preşedinte al Consiliului European de a fi un maestru al „Twiplomacy”, fiind unul dintre liderii mondiali cei mai influenţi pe fostul Twitter (actualul X).

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A fost descoperită o ființă care întinerește în loc să îmbătrânească și care...
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
O boală mortală amenință la granița României. E pentru prima oară în 100 ani. Care sunt simptomele?
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Unul dintre cei mai faimoși actori ai planetei în anii '90, de nerecunoscut astăzi. Pozat de paparazzi după...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...