Dodon: Eminescu s-a născut în Moldova, la Botoșani
Data publicării:
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, scrie pe Facebook că Eminescu „s-a născut în Moldova, la Botoşani”, sugerând astfel că poetul român este de fapt moldovean. Teoria actualilor „moldovenişti” de la Chişinău susţine că Basarabia ar fi urmaşa directă şi succesoarea vechii Ţări a Moldovei din epoca medievală, relatează Agerpres.
Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, promotor fervent al teoriei „moldovenismului” de sorginte sovietică - care presupune că moldovenii ar fi o etnie separată, diferită de români - a depus luni dimineaţa o coroană de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Chişinău, cu ocazia împlinirii a 168 de ani de la naşterea poetului, relatează Agerpres, care citează agora.md şi independent.md.
Președintele moldovean a fost însoţit de câţiva consilieri.
„Astăzi, când se împlinesc 168 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu, am depus flori la bustul scriitorului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ştefan cel Mare din Chişinău”, a consemnat Dodon evenimentul într-o postare pe Facebook, scrisă și în rusă. „Marele poet s-a născut în Moldova, în Botoșani, în 1850. Opera lui Mihai Eminescu este actuală mereu, indiferent de epoca în care trăim. Creația scriitorului ne reprezintă în mare măsură, este foarte valoroasă și trebuie transmisă din generație în generație”, adaugă Dodon.
Un mesaj asemănător avea președintele de la Chișinău și în vara anului trecut, când s-au împlinit, la 15 iunie, 128 de ani de la moartea lui Eminescu. „Marele poet s-a născut pe pământ moldovenesc, la Botoşani (oraş din nord-estul României - n.r.), în 1850, şi la vârsta de 39 de ani s-a stins din viaţă. Cred că fiecare cetăţean al Republicii Moldova îl cunoaşte pe Eminescu şi opera lui, actuală până în prezent”, afirma Igor Dodon, într-o declaraţie făcută anul trecut, la 128 de ani de la moartea poetului, potrivit portalului Noi.md.
„Noi ne mândrim că avem aşa un pământean, apreciat la nivel mondial. Fiecare popor are anumite personalităţi cu care se poate mândri, indiferent de timpul care a trecut de la naşterea sau de la decesul acesteia. Noi, poporul moldav, ne mândrim cu Mihai Eminescu, geniul literaturii noastre”, a afirmat Dodon în mesajul din iunie trecut.