Premierul moldovean Pavel Filip a făcut publică, vineri, stenograme ședinței secrete a Guvernului Gaburici din 27 martie 2015, privind acordarea creditului de urgenţă în cazul Băncii de Economii a Moldovei, relatează independent.md. Documentul a fost desecretizat după ce lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a amenințat că va da în judecată Guvernul dacă documentul nu este desecretizat.
Premierul Pavel Filip a scris, la momentul publicării stenogramei, că din document reiese că argumentele prezentate de guvernatorul Băncii Naționale și de ministrul de Finanțe au convins-o pe Maia Sandu să voteze pentru acordarea creditului.
De asemenea, el o acuză pe Maia Sandu că la acea vreme era „o bună ascultătoare a indicațiilor de vot primite de la PLDM”.
„Public aici stenograma ultimei ședințe de guvern privind acordarea creditului de urgenţă în cazul BEM, bani care aveau rolul de a proteja economiile oamenilor. Înțeleg că doamna Maia Sandu a dat în judecată Guvernul pentru acest document, îi ofer prin această postare posibilitatea să o citească, să nu mai cheltuie bani pe judecată şi timp pe show-uri electorale. Aici sunt argumentele prezentate de Guvernatorul BNM şi de ministrul de Finanțe (PLDM!), argumente care se pare că au fost suficient de convingătoare pentru doamna ministru Maia Sandu (pe atunci o bună ascultătoare a indicațiilor de vot primite de la PLDM), din moment ce la finalul discuției votul a fost unanim. Legat de argumente sigur că se pot face dezbateri multe pro şi contra, dar totodată cred că e bine ca opinia publica să vadă ce stă în spatele discursurilor demagogice ale unor politicieni, care se laudă că s-au opus, dar de fapt au votat. Știți vorba aceea ‘am o opinie, dar nu sunt de acord cu ea’”, a scris premierul Filip
Din document reiese că Maia Sandu a votat pentru acordarea creditului de urgență de 5,6 miliarde de lei Băncii de Economie a Republicii Moldova.
În stenograme sunt prezentate declarațiile tuturor participanților la ședința de Guvern. Pe atunci Maia Sandu declara că nu știe pentru ce semnează de fapt.
„Domnul Arapu zice că trebuie să ne asumăm responsabilitatea . Eu vreau să știu că trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru ce, pentru că Banca Națională nu a putut administra corect sistemul și am ajuns în dezastrul acesta? Mie mi se pare incorect că nimeni nu se explică în echipă ce s-a întâmplat acolo. Toate secretele se țin la Parlament. Deci noi suntem un instrument și nouă nu ni se explică ce s-a întâmplat, de ce s-a ajuns acolo. Sunt motive obiective, subiective, nu știu, dar noi suntem oamenii care trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru acoperirea unei gropi. Eu mă simt foarte prost în această situație și nu înțeleg de ce eu trebuie să îmi asum responsabilități și pentru ce. Vă rog să-mi explicați”, declara Maia Sandu.
Fostul guvernator Drăguțanu i-a explicat că aceste măsuri au fost luate pentru a asigura stabilitate financiară.
În replică, Maia Sandu declara că guvernatorul Băncii Naționale trebuia să modifice legislația și să rezolve problemele apărute.
„Eu înțeleg, dar de ce nu s-a făcut atunci? Eu dacă sunt guvernator și nu pot modifica legislația și nu pot rezolva probleme enorme și spun acest lucru, eu plec și spun acest lucru. Dar dvs ce ați făcut, că eu acuma nu vreau să semnez pe o chestie pe care vine să rezolve problema pe care a-ți creat-o dvs și acum stați de-o parte bine, frumos, liniștit. Cine va acoperi aceste miliarde, de unde le vom lua, din salariile profesorilor? Cine va suporta costul lor?
Dle prim-ministru, noi putem în cerc restrâns să discutăm nu la Guvern. Toate se discută într-o parte sau alta, nu la Guvern, numai când trebuie să se semneze niște lucruri greșite atunci Banca Națională își aduce aminte de noi. Dar iată să ne informeze pe toate segmentele, ca noi să putem lua o decizie informată, nimeni nu o face.
Mie îmi este frică că așa cum n-am văzut nimic din sistemul bancar, nu o să văd nici de acum încolo. Eu trebuie să votez pentru procăria aceasta. De ce Guvernul acesta nici cel precedent nu face ceea ce ar trebui să facem?Poate colegii mei știu mai multe decât știu eu”, spunea la acea vreme Maia Sandu, potrivit stenogramelor.
Maia Sandu: Din document este clar că eu am avut o poziție categorică
Maia Sandu a reacționat, după desecretizarea documentului și a precizat că a cerut publicarea lui pentru a arăta că guvernatorul de atunci al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, a cerut banii pentru salvarea depozitelor oamenilor și evitarea unei crize bancare, conform independent.md.
„Îi amintesc “colegului” de vot Filip că eu nu am mințit niciodată în legătură cu garanția din 2015, și nici în legătură cu alte lucruri. Stenograma este o dovadă clară că guvernatorul de atunci al Băncii Naționale, Drăguțanu, a cerut banii pentru salvarea depozitelor oamenilor și evitarea unei crize bancare. Dacă a mințit, va face pușcărie. Din document este clar că eu am avut o poziție categorică, în timp ce actualul prim-ministru și restul miniștrilor PD-ului au tăcut chitic, arătând astfel că le este absolut indiferent subiectul. Cererea de chemare în judecată rămâne valabilă până la publicarea stenogramei de la ședința secretă din noiembrie 2014, la care s-a eliberat prima garanție înainte ca BNM să fi introdus administrare specială la cele 3 bănci”, se arată în mesajul Maiei Sandu.