Autorităţile din Găgăuzia cer bani de la România, UE, SUA şi Rusia

Data actualizării: Data publicării:
liderii gagauziei
Evghenia Guţul și Dmitrii Constantinov. Foto: NewsMaker

Liderii regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova se plâng într-o scrisoare de o lege discriminatorie şi „anti-găgăuză” a conducerii centrale de la Chişinău şi cer ajutor financiar de la România, Bulgaria, UE, SUA, Turcia şi Rusia, acuzând că obligativitatea de a rambursa TVA către firme din bugetul local lasă goală visteria Comratului.

În octombrie anul trecut, la Chişinău a fost promulgată o lege de modificare a Codului fiscal, care prevede că Găgăuzia trebuie să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), din bugetul local, în loc de bugetul naţional, aşa cum se proceda până atunci.

În cazul în care suma pe care Găgăuzia trebuie să o plătească drept rambursări depăşeşte veniturile bugetare, legea prevede că diferenţa va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor.

Şefa regiunii găgăuze, başcanul Evghenia Guţul, precum şi preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei (parlamentul local), Dmitrii Constantinov, au trimis o scrisoare Delegaţiei UE în Republica Moldova, precum şi ambasadelor Turciei, Rusiei, României, SUA şi Bulgariei în Republica Moldova în care le cer să acorde asistenţă financiară Găgăuziei, pentru a acoperi „deficitul” bugetar al regiunii, scrie NewsMaker.

Ei susţin că iniţiativa legislativă a Chişinăului prin care Autonomia Găgăuză a fost obligată să ramburseze taxa pe valoare adăugată (TVA) din bugetul local va prejudicia grav veniturile acesteia. Cei doi au calculat că bugetul Autonomiei Găgăuze ar putea pierde anual 8 milioane de dolari.

În scrisoare, ei acuză că legea adoptată de Parlamentul de la Chişinău care prevede restituirea TVA-ului din bugetul Găgăuziei este „anti-găgăuză” şi „o discriminare pe criterii naţionale”

„Considerăm că legea adoptată de Parlament are ca scop încălcarea drepturilor şi atribuţiilor Autonomiei Găgăuze cu scopul strangulării sale economice, a scăderii nivelului de trai al populaţiei, închiderea programelor sociale şi, în consecinţă, crearea de tensiuni şi instabilitate în Găgăuzia, care ar putea să ducă la consecinţe imprevizibile.Legea adoptată are un caracter pronunţat şi cu intenţie anti-găgăuz, evidenţiind discriminarea deschisă a întregului popor pe criterii naţionale, încălcând drepturile de bază socio-economice ale populaţiei autonomiei, punând în pericol însăşi existenţa Autonomiei Găgăuze”, se arată în document.

„Din cauza reducerii drastice a veniturilor bugetare, sustenabilitatea financiară a Găgăuziei va fi perturbată, ceea ce va duce la necesitatea de a sechestra sau de a reduce urgent bugetul acesteia, iar în consecinţă se va produce o catastrofă socială şi economică, cu care poporul nostru nu s-a mai confruntat până acum de la înfiinţarea autonomiei găgăuze”, avertizează cei doi lideri ai Găgăuziei.

„Vă rugăm ca în aceste clipe grele pentru Găgăuzia să acordaţi asistenţa financiară critică şi necesară pentru a acoperi deficitul bugetar al autonomiei”, pledează cei doi în scrisoarea trimisă ambasadelor.

Deocamdată, nici guvernul de la Chişinău, nici ambasadele străine nu au răspuns conducerii Găgăuziei, precizează NewsMaker, citată de News.ro.

Evghenia Guţul, apropiată de oligarhul prorus Ilan Şor, a fost aleasă başcan al Găgăuziei în vara anului trecut, o alegere controversată, marcată de o anchetă pentru finanţare ilegală a campaniei electorale, precum şi de scoaterea în afara legii a Partidului ŞOR din partea căruia a candidat.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri