Experții americani au constatat implicarea evidentă a companiilor din grupul condus de omul de afaceri Ilan Shor în frauda bancară uriașă cunoscută sub numele de „furtul miliardului” de dolari din Republica Moldova.
Cel puţin 75 de companii controlate de grupul Shor au participat la furtul miliardului din Republica Moldova, transferând banii obţinuţi drept credite de la Banca Socială, Banca de Economii şi UniBank în conturi din Letonia, se arată într-un nou raport al companiei americane de audit Kroll, căreia i-a fost încredințată investigarea acestui scandal financiar care a zguduit economia Moldovei în urmă cu mai bine de doi ani.
Banca Națională a anunțat că a primit cea de-a patra notă informativă despre progresul înregistrat de compania Kroll în învestigarea fraudei de proporții din sectorul bancar al Republicii Moldova, potrivit unimedia.md.
În perioada 2012-2014, volume semnificative de credite au fost acordate acestui grup de companii de către cele trei bănci. Aceste fonduri au fost transferate în conturile bancare deschise la două bănci din Letonia, apoi au fost spălate printr-o rețea de aproximativ 100 de conturi bancare corporative din Letonia. Marea majoritate a acestor conturi au fost deschise pe numele unor companii înregistrate în Marea Britanie sau în locații off-shore precum Belize, BVI și Panama. În urma acestui proces complex de spălare a banilor, majoritatea fondurilor au fost redirecționate în Republica Moldova pentru a plăti expunerile de credit existente, a crea impresia că acestea au constituit împrumuturi corporative veritabile și pentru a permite creșterea portofoliului de credit, în timp ce suma de aproximativ 600 milioane de dolari SUA a fost disipată în conturi bancare din numeroase jurisdicții.
Potrivit agora.md, Ilan Shor consideră că experții companiei Kroll au demonstrat că nu este vorba de furtul unui miliard de dolari, ci doar de 600 milioane. De asemenea, el susține nu este beneficiarul final al banilor delapidați. „Numele meu nu figurează acolo. În caz contrar, eu mă voi adresa unei instanțe de judecată de rang internațional, unde voi demonstra nevinovăția mea. De asemenea, eu voi solicita despăgubiri de zeci de milioane de dolari, care vor fi cheltuiți pentru dezvoltarea orașului Orhei și soluționarea problemelor pensionarilor din Moldova”, a declarat Ilan Shor prin intermediul avocaților.
În cadrul proceselor care i-au fost intentate, Ilan Shor a recunoscut că a luat, în mod fraudulos, mai multe credite de la băncile pe care le controla, credite care nu au fost returnate.
Reprezentanţii companiei Kroll preconizează că etapa de recuperare a banilor fraudaţi va dura minim de la 18 luni, până la doi ani.