Premierul moldovean Dorin Recean și înaltul diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, au semnat astăzi un parteneriat de securitate și apărare, a declarat Borrell pe rețeaua socială X.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Moldova a devenit prima țară care a semnat un astfel de document cu UE, care este menit să „consolideze rezistența țării”. Chișinăul s-a apropiat de Europa, pe fondul îngrijorărilor potrivit cărora Kremlinul încearcă să desfășoare o campanie de destabilizare în țară, informează The Kyiv Independent.
Relațiile ruso-moldovenești s-au înrăutățit de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, existând temeri că agresiunea Rusiei s-ar putea răspândi prin Transnistria, un teritoriu al Republicii Moldova unde trupele rusești staționează încă de la începutul anilor 1990.
„Acesta (parteneriatul) va permite să abordăm în comun provocările comune de securitate, să facem angajamentul nostru mai eficient și să explorăm noi domenii de cooperare”, a spus Borrell.
Parteneriatul va funcționa ca un mecanism umbrelă pentru toate interacțiunile dintre Republica Moldova și UE, inclusiv sferele securității cibernetice, combaterea dezinformarii și apărarea, a spus Ministerul de Externe al Republicii Moldova.
Documentul nu are statutul de tratat internațional și se bazează pe angajamente politice.
Republica Moldova și Franța au semnat un acord bilateral de apărare în martie, la câteva zile după ce agenția de informații a Republicii Moldova a avertizat că Rusia va încerca să destabilizeze țara în timp ce se pregătește pentru alegerile prezidențiale și un referendum privind aderarea la UE.
Președintele Maia Sandu va candida pentru realegere în octombrie. Aceasta a pus țara pe un curs decisiv pro-UE, ajutând la asigurarea candidaturii și a discuțiilor de aderare a țării.
Editor : C.S.