Moderna a început testele clinice pentru un vaccin împotriva HIV pe bază de ARN mesager

Data publicării:
moderna vaccin hiv
Primele doze ale unui vaccin împotriva virusului HIV, bazat pe tehnologia ARN mesager, au fost administrate mai multor persoane. Foto: Profimedia Images

Primele doze ale unui vaccin împotriva virusului HIV, bazat pe tehnologia ARN mesager, au fost administrate mai multor persoane, au anunţat joi reprezentanții companiei americane de biotehnologie Moderna.

Studiul clinic de fază 1 va fi realizat în Statele Unite pe 56 de adulţi sănătoşi, seronegativi, anunță compania Moderna și organizaţia International AIDS Vaccine Initiative, relatează AFP. În pofida a patru decenii de cercetare, oamenii de ştiinţă nu au reuşit încă să dezvolte un vaccin împotriva acestei boli care ucide anual sute de mii de persoane.

Însă succesul recent al tehnologiei ARN mesager, care a permis dezvoltarea în timp record a vaccinurilor împotriva COVID-19, inclusiv pe cel al Moderna, a suscitat speranţe.

Scopul vaccinului testat este de a stimula producerea unui anumit tip de anticorpi (bnAb), capabil să acţioneze împotriva numeroaselor variante de HIV aflate în circulaţie, virusul care provoacă SIDA.

Vaccinul urmăreşte să educe limfocitele B, care fac parte din sistemul nostru imunitar, să producă aceşti anticorpi.

Pentru aceasta, studiul va testa injectarea unui prim imunogen, adică a unei substanţe capabile să provoace un răspuns imunitar, şi a unui imunogen de rapel injectat ulterior. Acestea vor fi livrate prin tehnologia ARN mesager.

"Producţia de (anticorpi) bnAb este considerată un obiectiv al vaccinării anti-HIV, şi este vorba despre un prim pas în acest proces", se arată în comunicat.

"Va fi nevoie şi de alţi imunogeni pentru a ghida sistemul imunitar pe calea (corectă), însă această combinaţie între stimulare şi un rapel ar putea fi primul element cheie al unei posibile scheme de vaccinare împotriva HIV", a declarat David Diemert, responsabil ştiinţific al testului clinic la unul din cele patru locuri unde se desfăşoară aceasta din urmă, Universitatea George Washington.

Imunogenii utilizaţi au fost dezvoltaţi de organizaţia de cercetare ştiinţifică International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) şi Scripps Research Institute, cu sprijinul fundaţiei Bill & Melinda Gates, al Institutului Naţional de Boli Infecţioase din SUA (NIAD) şi Moderna, mai scrie sursa citată de Agerpres.

Anul trecut, un prim studiu, care nu a folosit tehnologia ARN mesager, ci a testat primul imunogen, a arătat că răspunsul imun dorit a fost provocat la câteva zeci de participanţi. Următorul pas a fost colaborarea cu Moderna.

"Având în vedere viteza cu care pot fi produse vaccinuri pe bază de ARN mesager, această platformă oferă o abordare mai flexibilă şi mai receptivă la testarea şi proiectarea vaccinurilor", se arată în comunicat.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Schimbate la naștere în maternitate. Cum au descoperit două femei că nu erau cine credeau că sunt
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Ce bani iei în plus la 1 ianuarie dacă ai PENSIE între 1281 lei și 6.000 lei? Creșteri și de 700 lei
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani