Moartea unui fost membru SS. Ce spunea „Contabilul de la Auschwitz” despre vinovăția sa într-un interviu
Data actualizării: Data publicării:
Oskar Groening, alias „Contabilul de la Auschwitz”, a murit vineri, 9 martie, la vârsta de 96 de ani, însă informația a fost făcută public abia luni, transmite Newsweek, care citează Der Spiegel.
Groening a murit în spital, conform sursei citate.
În luna ianuarie a acestui an, Curtea Constituţională Federală din Germania a respins cererea de graţiere depusă de Oskar Groening, fost membru al SS, condamnat în 2015 la patru ani de închisoare pentru „complicitate” la omorârea a 300.000 de evrei.
Oskar Groening ceruse să fie graţiat din motive de sănătate.
Curtea Constituţională din Karlsruhe, cea mai înaltă instanţă germană, decisese deja la sfârşitul anului trecut că Oskar Groening este apt fizic să execute pedeapsa cu închisoarea.
În timpul procesului, el a prezentat scuze şi s-a recunoscut „vinovat din punct de vedere moral”. La Auschwitz, el se ocupa de trimiterea către birourile SS de la Berlin a bancnotelor găsite în bagajele deţinuţilor evrei, bani care au ajutat la finanţarea efortului de război nazist.
Într-un interviu din 2005 oferit publicației Der Spiegel, Groening afirma că el a fost „doar o mică roțită din agrenaj”, mențioând că, din punct de vedere juridic, „sunt nevinovat”.
Istoricul britanic Laurence Rees, care a asistat la procesul lui Oskar Groening, susține că fostul membru SS „a continuat să lucreze la Auschwitz nu doar pentru că i s-a ordonat, ci pentru că era convins de programul de exterminare”.
În jur de 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei, au murit în lagărul de la Auschwitz-Birkenau între 1940 şi 1945.