Misterul prinţului cambodgian care „a reapărut” după ce fusese considerat mort. Familia regală l-a găsit pe Facebook, în Suedia

Data actualizării: Data publicării:
palat regal
Palatul regal din Phnom Penh, Cambodgia FOTO: Profimedia Images

Toată lumea credea că prinţul Ekcharin Norodom din Cambodgia a fost ucis de khmerii roşii pe când avea doar 7 ani, până când, în 2014, un cetăţean suedez pe nume Charin Norondom a revendicat identitatea prinţului dispărut şi a fost primit în familia regală. Acum, un test ADN a demonstrat că bărbatul nu era cine spunea că este, scrie vineri EFE, citată de Agerpres.

Charin Norodom a sosit în Cambodgia acum aproximativ un deceniu, după ce a fost contactat pe Facebook de membri ai familiei regale care, dată fiind similitudinea numelui şi faptul că numele său de familie era Norodom, aparţinând familiei regale, credeau că ar putea fi prinţul pierdut.

Rudele şi-au făcut speranţe că Charin Norodom este al doilea fiu al prinţului Yuvaneath şi nepot al defunctului rege Sihanouk, Ekcharin Norodom, pe care îl credeau mort de când, în 1976, khmerii roşii au cucerit capitala Phnom Pehn, cu toate că trupul său, la fel ca în cazul altor câtorva mii de cambodgieni, nu fusese niciodată recuperat.

"În 2014, sora mea l-a găsit pe Facebook. I-a spus mamei mele şi, mai târziu, l-au acceptat drept fiul pierdut, Ekcharin. Numele său pe Facebook era Charin Norodom (...) Eram cu toţii foarte emoţionaţi în legătură cu fratele pierdut şi regăsit", a declarat pentru EFE, de la reşedinţa sa din SUA, Chiravouth Norodom, celălalt fiu al prinţului Yuvaneath.

Când falsul prinţ s-a întors în Cambodgia, a povestit aşa-zişilor săi fraţi şi rude că s-a refugiat mai întâi în Thailanda cu o familie cambodgiană care a avut grijă de el şi a ajuns în cele din urmă să trăiască în Suedia, găzduit în 1978 în această ţară europeană de o familie despre care nu a dat niciodată detalii.

"Oamenii care au avut grijă de mine în Thailanda mi-au spus mereu că făceam parte din familia regală, dar mai multe nu ştiu", declară pentru EFE, prin telefon, într-o engleză stricată, însuşi Charin Norodom, care locuieşte în Phnom Penh de aproape un deceniu.

După ce a revenit în Cambodgia şi s-a reunit cu presupusele sale rude - cu toate că multe dintre ele trăiesc în SUA, scrie EFE - Charin a prezentat un test ADN prin care dorea să demonstreze că el este fiul prinţului Yuvaneath, care l-a şi recunoscut ca atare în 2017, după cum povesteşte pentru agenţia de presă spaniolă chilianul Julio Jeldres, biograful oficial al familiei regale cambodgiene.

Jeldres a inclus povestea lui Charin într-o carte despre familia regală în care dădea veridicitate poveştii şi certifica faptul că Charin era într-adevăr prinţul pierdut.

"Odată ce marele prinţ şi-a recunoscut fiul, eu l-am inclus în cartea pe care o pregăteam despre familia regală în 2017. Era normal", se justifică scriitorul, în declaraţii trimise pe e-mail. "Nu se pune problema de a crede sau nu, ci de a ajuta pe cineva care îşi căuta tatăl", spune el, despre primele sale întâlniri cu Charin, care i-a spus aceeaşi poveste pe care o spusese şi familiei regale.

Charin, recunoscut deja ca membru al familiei regale, s-a instalat definitiv la Phnom Pehn, unde se află şi acum, lucrează şi are soţie şi copii, şi a devenit un obişnuit al unor evenimente organizate de familia regală.

Totuşi, unora dintre membrii familiei regale povestea lui Charin li s-a părut cusută cu aţă albă, din cauza absenţei detaliilor despre primii ani petrecuţi în afara Cambodgiei, dar şi pentru că Charin nu semăna deloc din punct de vedere fizic cu restul membrilor familiei regale.

"Era mai puţin interesat să afle unde ne-am aflat noi în toţi acei ani, fiind preocupat mai degrabă să obţină un document care să-l identifice ca făcând parte din familia regală", spune Chiravouth, cel care credea până de curând că Charin îi este frate.

Test ADN fals

Norocul lui Charin s-a schimbat însă în urmă cu doi ani, când prinţul Yuvaneath, căruia continuă să-i spună chiar şi acum "tatăl meu" şi care era principalul său susţinător la curtea regală, a murit în SUA.

Din cauza pandemiei de coronavirus, nu au avut loc funeralii oficiale în Cambodgia decât în august anul trecut, când "fratele" Chiravouth a călătorit în Cambodgia şi a profitat de ocazie pentru a-i face o surpriză lui Charin chiar în ziua ceremoniilor funerare. Care a fost surpriza? Un kit cu un test ADN, probă pe care a comparat-o apoi cu cea a mamei sale, prinţesa Tea Kim Yin.

Rezultatul nu lăsa loc de interpretări: cu o certitudine de 99,9% Charin nu era fiul prinţesei, ceea ce l-a făcut pe Chiravouth să compare testul adus de el cu testul ADN prezentat de Charin, descoperind astfel că testul mai vechi fusese falsificat.

"Sigla companiei fusese mutată, nu corespundea cu logo-ul firmei. Cineva modificase documentul. (...) Când l-am pus pe Charin în faţa evidenţei, la început nu a spus nimic, după aceea a recunoscut", povesteşte Chiravouth.

Charin nu reuşeşte să dea o explicaţie convingătoare atunci când este întrebat de către EFE despre testul ADN şi susţine că nu a putut deschide documentul trimis pe e-mailul său pentru că nu se pricepe la calculatoare şi că a cerut ajutorul cuiva, ceea ce explică - spune el - modificările din document.

Expulzat din familia regală

Dat afară din familia regală, din care a făcut parte câţiva ani, Charin a negat că ar fi avut cine ştie ce interes să facă parte din această familie sau să obţină avantaje şi a explicat că tot ceea ce îşi dorea era să-şi găsească familia, lucru la care visa încă din perioada copilăriei petrecute în Suedia.

"N-am avut niciodată nici tată, nici mamă. (...) Îmi spun că umblu cu înşelătorii şi că voiam să obţin avantaje, dar ce-am obţinut? N-am nimic, nu mi-au dat niciodată nimic. Unicul lucru pe care mi-l doresc este să ştiu cine sunt părinţii mei", se apără el.

Şi totuşi, povestea sa se clatină din cauza unui stigmat important: testul ADN falsificat, căci, potrivit lui Chiravouth, Charin nu a primit niciodată rezultatele acelui test, ci doar un e-mail din partea companiei în care i se spunea că cardul său de credit i-a fost respins.

"Nu s-a făcut niciodată acel test ADN, nu a primit niciodată rezultatul. M-a minţit. (...) Nici măcar nu mai cred că numele său adevărat este Charin", spune Chiravouth.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...