Ministrul sănătății din Africa de Sud: „Nu trebuie să intrăm în panică”

Data publicării:
calatori pe aeroportul din cape town
Foto: Profimedia Images

Ministrul sănătății din Africa de Sud spune nu sunt motive de panică din cauza noii variante de SARS-CoV-2, Omicron, și dă asigurări că țara sa, care se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri, are suficientă experiență pentru a face față noii variante, condamnând interdicțiile de călătorie impuse de tot mai multe țări, relatează BBC.

„Nu este un teritoriu nou pentru noi. Am mai fost aici”, a declarat Joe Phaahla, făcând aluzie la varianta Beta, care a fost depistată tot în Africa de Sud, în decembrie anul trecut, și care, la rândul ei, fusese declarată de OMS „variantă îngrijorătoare” a coronavirusului, la fel ca Omicron. „Avem de-acum peste 20 de luni de experiență în ceea ce privește Covid-19, cu diferite variante și valuri”, a spus el într-un briefing de presă, în care a condamnat decizia multor țări de a suspenda zborurile din și către Africa de Sud.

Cazurile de COVID sunt în creștere în Africa de Sud

Primele dovezi sugerează că Omicron prezintă un risc crescut de reinfectare. Varianta aceasta de coronavirus are multe mutații și a fost detectată în Africa de Sud la începutul acestei luni, fiind raportată Organizației Mondiale a Sănătății miercurea trecută.

Omicron este responsabilă pentru majoritatea infecțiilor descoperite în ultimele două săptămâni în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng, iar numărul de cazuri de COVID „pare” să fie în creștere în aproape toate provinciile din țară, potrivit OMS. Africa de Sud a anunțat duminică 2.800 de noi infecții, în creștere puternică față de media zilnică de 500 de cazuri care se înregistra săptămâna precedentă.

Epidemiologul Salim Abdool Karim, consilier guvernamental, a declarat că se așteaptă ca numărul de cazuri să ajungă la peste 10.000 pe zi până la sfârșitul săptămânii, iar spitalele să fie sub presiune în următoarele două-trei săptămâni.

Experții în sănătate spun că regiunea Gauteng, care include Johannesburg, a intrat în al patrulea val al pandemiei, iar cele mai multe dintre persoanele care au avut nevoie de internare în spital erau nevaccinate.

Planuri de călătorie date peste cap

Omicronul a fost depistat de-acum în mai multe țări din întreaga lume, inclusiv în Marea Britanie, Germania, Australia și Israel.

Luni, Japonia a instituit restricții dure la graniță, interzicând intrarea tuturor străinilor în țară începând cu 30 noiembrie, așa cum a făcut și Israelul încă de săptămâna trecută. Marea Britanie, UE și SUA au impus, la rândul lor, interdicții de călătorie în și din Africa de Sud și alte câteva state din regiune.

Interdicțiile de zbor și restricțiile decise intempestiv au lăsat efectiv în aer planurile unui număr uriaș de călători, unii dintre ei având probleme de sănătate. Inclusiv cetățeni români au rămas blocați în Africa de Sud și a fost trimis special un avion care să-i aducă acasă.

Graba țărilor de a impune restricții, criticată

Atât ONU, cât și OMS au avertizat că nu ar trebui impuse în grabă restricții atât de dure de călătorie, ci ar trebui să fie avută în vedere o „abordare științifică și bazată pe riscuri”.

Secretarul general al ONU, António Guterres, s-a declarat „profund îngrijorat” de izolarea Africii de Sud. „Populația Africii nu poate fi învinuită pentru nivelul imoral de scăzut al vaccinurilor disponibile în Africa”, a spus el.

Decizia mai multor ţări din lume de a interzice intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care vin din Africa de Sud după descoperirea noii variante Omicron este „nejustificată”, declara vineri ministrul sud-african al sănătăţii, Joe Phaahla. Mai mult, Ministerul pentru Relații Internaționale și Cooperare a spus că aceste restricții sunt o formă de pedepsire a Africii de Sud pentru „abilitatea de a detecta mai repede noi variante” ale coronavirusului. 

Într-un discurs rostit duminică, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a avertizat că interdicțiile nu vor fi eficiente în prevenirea răspândirii variantei. „Singurul lucru pe care îl vor face interdicțiile de călătorie este să afecteze și mai mult economiile țărilor șubrezite și să submineze capacitatea lor de a răspunde și de a se recupera în urma pandemiei”, a spus el.

Reglementările în vigoare în Africa de Sud prevăd obligativitatea purtării măștii în public și restricționează adunările în interior la 750 de persoane și la 2.000 de persoane în exterior. Africa de Sud are suficiente vaccinuri la dispoziție și președintele a spus că este luată în calcul obligativitatea vaccinării pentru anumite activități. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...