Ministrul italian al Apărării: Aderarea la proiectul „Belt and Road” al Chinei a fost o decizie „nesăbuită şi îngrozitoare”

Data publicării:
Guido Crosetto, ministrul italian al Apararii
Crosetto a afirmat că inițiativa a făcut prea puțin pentru a stimula exporturile Italiei, făcând din China singurul câștigător. FOTO: Profimedia Images

Italia a luat o decizie „nesăbuită şi îngrozitoare” atunci când s-a alăturat Iniţiativei Belt and Road (BRI) a Chinei în urmă cu patru ani, deoarece s-a dovedit că în loc să stimuleze exporturile, a triplat de fapt importurile, a declarat ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, într-un interviu, potrivit BBC.

Crosetto a afirmat că inițiativa a făcut prea puțin pentru a stimula exporturile Italiei, făcând din China singurul câștigător.

China a declarat anterior că ambele națiuni au înregistrat „rezultate fructuoase” ca urmare a BRI.

Italia a devenit prima economie dezvoltată care a aderat la BRI în 2019 - o mișcare criticată de aliații săi occidentali.

Programul global de investiții are în vedere conectarea Chinei cu Europa și dincolo de aceasta prin reconstruirea vechii rute comerciale a Drumului Mătăsii.

În cadrul acestuia, China oferă finanțare pentru proiecte majore de infrastructură în întreaga lume, în încercarea de a accelera accesul mărfurilor chinezești pe piețele mai îndepărtate.

Criticii consideră că este un instrument prin care China își extinde influența. Atât UE, cât și SUA și-au exprimat îngrijorarea atunci când Italia a decis să se alăture acestui program, în urmă cu patru ani.

„Decizia de a adera la noul Drum al Mătăsii a fost un act improvizat și atroce, care a crescut exporturile chinezești către Italia fără a avea același efect asupra exporturilor italiene către China”, a declarat Crosetto pentru ziarul italian Corriere della Sera.

Italia trebuie să găsească o modalitate de a ieși din acord fără a deteriora relațiile cu Beijingul

El a spus că Italia trebuie acum să găsească o modalitate de a ieși din acord fără a deteriora relațiile cu Beijingul.

„Problema astăzi este: cum să ne retragem din BRI fără a afecta relațiile cu Beijingul. Pentru că este adevărat că China este un concurent, dar este și un partener”, a spus  Crosetto.

Întrucât Beijingul a devenit din ce în ce mai asertiv pe scena mondială, Italia va trebui să se gândească cum să se retragă „fără a produce dezastre”, a spus el.

A existat o discuție intensă cu privire la posibilitatea ca Italia să rămână în BRI încă din luna mai, când premierul Giorgia Meloni a declarat că dorește să discute cu China despre o eventuală retragere.

Acesta urmează să fie reînnoit automat în martie 2024, dacă Italia nu face o cerere oficială de retragere până în luna decembrie a acestui an.

Ministerul chinez de Externe a declarat anterior că, în opinia sa, „China și Italia ar trebui să își exploreze în continuare potențialul de cooperare” în cadrul BRI și „să consolideze cooperarea reciproc avantajoasă pentru a căuta rezultate mai fructuoase în materie de cooperare”.

În comentariile citate în ediția în limba engleză a ziarului Global Times, afiliat la stat, în luna mai, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Wang Wenbin, a adăugat că cele două națiuni au înregistrat „rezultate fructuoase” în multe domenii ca urmare a BRI.

De atunci, Beijingul a lansat o campanie diplomatică pentru a încerca să convingă Italia să reînnoiască acordul, trimițând oficiali de rang înalt în această țară pentru a face lobby în favoarea sa.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tezaurul românesc de la Moscova, mai aproape de a reveni în țară. Decizia istorică a...
Digi FM
Dan Negru, despre ultimul mesaj primit de la Silviu Prigoană: „Mă uitam în telefon. Îmi pare rău”
Pro FM
Andrea Bocelli, despre secretul căsniciei cu Veronica Berti, care îi e soție de peste două decenii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Scandalul întâlnirii lui George Simion cu un spion rus. Marcel Ciolacu îi cere demisia șefului Comisiei...
Newsweek
VIDEO Rusia și China se bat în avioane invizibile. Ținta: Supremația avionului F-35 de 100.000.000$
Digi FM
Cum l-a cunoscut Irina Fodor pe soțul ei, Răzvan Fodor. Ce diferență de vârstă e între ei
trupul brbatului care a murit in explozia din fata curtii supreme federale profimedia-0934140616
Atentat eşuat asupra Curţii Supreme din Brazilia: două explozii în apropierea clădirii. Țara găzduiește...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ana Baniciu si-a aratat casa veche de un secol, renovata in mare stil. „Am incercat sa ii dam un aspect...