Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat miercuri, în Parlamentul de la Berlin, că nu este clar cine se află în spatele atacurilor care au avut loc în regiunea separatistă Transnistria, dar a descris situația din Moldova ca fiind „extrem de critică”, relatează „The Guardian” și SkyNews.
Într-o intervenție în fața Bundestagului, Annalena Baerbock a spus că are semne de întrebare în legătură cu atacurile din ultimele zile din Transnistria. Ea a venit în parlamentul german pentru a răspunde unor întrebări ale deputaților în legătură cu războiul din Ucraina și pentru a da explicații despre ajutorul furnizat de Germania Kievului.
Ce se întâmplă în Transnistria
Declarațiile Annalenei Baerbock în legătură cu Transnistria au fost făcute în condițiile în care un nou incident suspect a fost raportat miercuri dimineața în regiune. Separatiștii de la Tiraspol susțin că au fost trase focuri de armă dinspre partea ucraineană în direcţia unui sat, Cobasna, unde se află un imens depozit de muniție, în timp ce mai multe drone ar fi survolat zona. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.
Marți, două turnuri de comunicaţie au fost aruncate în aer într-o localitate din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, iar luni seară, la Tiraspol, persoane neidentificate au tras cu un aruncător de grenade asupra sediului aşa-numitei structuri de securitate din regiune, deși era clar că în clădire nu se afla nimeni, întrucât era a doua zi de Paște.
Ce spune Chișinăul
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marți, după o ședință a Consiliului de Securitate convocată ca urmare a escaladării tensiunilor din Transnistria, că din informațiile obținute de autoritățile moldovenești, diferite forțe din regiune sunt interesate de destabilizarea situației. „E o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți, vom lua toate măsurile necesare pentru evitarea unei escaladări”, a spus aceasta. „În ultimele săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale, au urmat exploziile de ieri și astăzi (marți - n.r.). Autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu atenție și vigilență. Analizele noastre arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea și creează riscuri pentru Republica Moldova”, a arătat Maia Sandu.
Declarații surprinzătoare din Ucraina
De partea lor, ucrainenii au venit cu declarații surprinzătoare. Republica Moldova ar trebui să ceară ajutorul României și Ucrainei, dacă situația se va deteriora în Transnistria. Declarația îi aparține lui Oleksii Arestovici, unul dintre consilierii președintelui Zelenski. Același oficial susține că Ucraina ar putea rezolva „cât ai pocni din degete” criza de securitate reprezentată de militarii ruși din Transnistria.
Un alt consilier al președintelui ucrainean avertiza că moldovenii de peste Prut ar trebui să se aștepte la niște oaspeți speciali. Prin expresia „oaspeți speciali”, se referea la soldații ruși.
La rândul său, președintele Zelenski a fost și mai direct. „Acesta este încă unul dintre pașii planificați de Federația Rusă. Serviciile lor speciale au lucrat acolo ( în Transnistria, n.r.) și nu este pur și simplu de dragul știrilor false. Este clar de ce, vrea să destabilizeze situația din regiune, să amenințe Moldova, arătându-i ce se va întâmpla dacă Moldova va continua să susțină Ucraina. În ceea ce privește trupele ruse prezente permanent pe teritoriul regiunii ocupate temporar a Moldovei, Transnistria, de mulți ani știm că sunt permanent în așteptarea unui ordin de marș. Dar noi cunoaștem dimensiunea trupelor, iar forțele armate ucrainene sunt pregătite pentru a le face față. Să nu vă fie frică de ei!” - a declarat președintele Volodimir Zelenski.
Poziția României
Și la București, tensiunile din Transnistria provoacă îngrijorări.
„Ministerul Afacerilor Externe al României a luat notă cu preocupare de cele câteva incidente înregistrate recent, în circumstanțe încă neclare, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat. Ministerul Afacerilor Externe a transmis că România susține pe deplin apelul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la calm și responsabilitate, după atacurile din Transnistria și sprijină de asemenea „eforturile autorităților de la Chișinău de a gestiona aceste evoluții în mod responsabil, transparent și echilibrat”, arată MAE.
La rândul său, ministrul apărării a declarat că se încearcă provocarea unui conflict în Transnistria, dar nu vede posibilitatea izbucnirii unui război în Moldova, pentru că este o țară neutră. Ministrul a stabilit să se vadă cu omologul său ucrainean, dar a dat asigurări că nu există discuții pentru ca România să trimită arme în Ucraina.
Transnistria ca miză în războiul din Ucraina
Din punct de vedere militar, Transnistria poate reprezenta un dezavantaj pentru Ucraina, un risc pentru controlul asupra sud-vestului Ucrainei, în primul rând în privința Odesei.
Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de reflecție cu sediul în SUA, consideră că că Rusia organizează „atacuri sub steag fals” în Transnistria.
O reizbucnire a conflictului din Transnistria ar putea destabiliza Moldova și ar putea deschide un nou front în războiul din Ucraina. Odesa, principalul oraș-port al Ucrainei, se află chiar la est de Transnistria. Dacă Rusia își consolidează forțele din Transnistria, ar putea apoi să atace Odesa dinspre vest, în condițiile în care atacarea orașului dinspre est a fost blocată de trupele ucrainene. O astfel de strategie ar deturna forțele ucrainene, deja foarte solicitate, obligându-le să se deplaseze către vest, ceea ce ar putea lăsa breșe în est, arată BBC News.
Vineri, un general rus de rang înalt, Rustam Minnekaiev, comandantul adjunct al Districtului militar central al Rusiei, declara că Rusia vizează, în faza a doua a operaţiunii sale militare în Ucraina, să preia controlul deplin în Donbas şi în sudul Ucrainei, pentru a realiza un coridor terestru spre Crimeea. De asemenea, generalul rus a mai spus că Rusia are în vedere inclusiv un culoar spre Transnistria, unde, potrivit lui, se înregistrează „cazuri de oprimare a populaţiei rusofone”.
După declarația generalului rus, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că invazia declanșată de Rusia asupra țării sale este doar începutul și că Moscova are planuri pentru a invada și alte țări.
Editor : Luana Pavaluca