Ministrul german al Finanţelor respinge ideea săptămânii de lucru de 4 zile: „Cheia prosperităţii rămâne munca din greu”

Data publicării:
Federal Minister of Finance Lindner visits Baltic states
Programele pilot sugerează că introducerea săptămânii de lucru de patru zile poate duce la o reducere a stresului şi anxietăţii. Foto: Christian Lindner / Sursa foto: Profimedia Images

Ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner, a respins ideea că săptămâna de lucru de patru zile, la acelaşi salariu, va deveni regula în cea mai mare economie a Europei, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

„Niciodată în istorie o societate nu şi-a crescut prosperitatea prin mai puţină muncă”, a spus Christian Lindner la un eveniment organizat vineri seara la Lucerna (Elveţia).

Ideea unei reduceri a programului de lucru săptămânal este din ce în ce mai des vehiculată, după ce pandemia de Covid a dat peste cap programul de muncă şi a oferit multor oameni o imagine asupra modului în care diferite modalităţi de lucru ar putea să le îmbunătăţească viaţă.

Programele pilot sugerează că introducerea săptămânii de lucru de patru zile poate duce la o reducere a stresului şi anxietăţii în rândul muncitorilor, precum şi la creşterea eficienţei şi veniturilor pentru angajatori. Un număr de aproximativ 50 de companii din Germania au de gând să participe la un test de şase luni care va începe în luna februarie.

„Cheia prosperităţii rămâne munca din greu”, a precizat Lindner, preşedintele Partidului Liber Democrat (FDP), unul din partidele din coaliţia la putere în Germania.

În cursul negocierilor salariale anuale pentru lucrătorii din industria siderurgică, care vor începe la mijlocul lunii noiembrie, puternicul sindicat IG Metall intenţionează să solicite introducerea săptămânii de lucru de patru zile, via o reducere a programului de lucru săptămânal, de la 35 până la 32 de ore, la acelaşi salariu.

Separat, firma de consultanţă în management Intraprenoer va pilota primul mare test vizând săptămâna de lucru de patru zile în Germania, împreună cu organizaţia 4 Day Week Global, care a realizat deja studii similare în alte ţări dezvoltate, în special în Marea Britanie.

Începând din 2024, până la 50 de companii de diferite mărimi şi sectoare ar urma să testeze, timp de şase luni, o reducerea programului de lucru la acelaşi salariu, obiectivul fiind evitarea unei scăderi a productivităţii. Intraprenoer, care a introdus vinerea liberă pentru angajaţii săi încă din 2016, spune că în prezent există 33 de companii care sunt interesate să participe la acest experiment.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”