Ministrul Apărării de la Roma critică afirmațiile lui Macron privind trupe în Ucraina: La un conflict, Italia ar avea de pierdut

Data actualizării: Data publicării:
Guido Crosetto
Ministrul apărării italian, Guido Crosetto, critică afirmațiile lui Macron privind trupe în Ucraina. FOTO: Profimedia Images

Ministrul apărării italian, Guido Crosetto, consideră că declaraţiile preşedintelui francez, Emmanuel Macron, despre posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina, "sporesc tensiunile".

''Nu judec un preşedinte al unei ţări prietene precum Franţa, dar nu înţeleg rostul şi utilitatea acestor declaraţii, care cresc în mod obiectiv tensiunea'', a apreciat ministrul italian, într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul Corriere della Sera, scrie Agerpres.

De asemenea, Crosetto a reafirmat că poziţia Italiei nu se schimbă şi că, deşi a susţinut întotdeauna nevoia de a ajuta Ucraina, "a fost exclusă intervenţia directă a armatei italiene în conflict".

"Ucraina trebuie ajutată să evite extinderea conflictului, dar trebuie căutate toate formele de dialog, începând prin a ţese pânza diplomaţiei. Pentru că, dacă ar izbucni un conflict, Italia ar avea multe de pierdut'', a declarat Crosetto.

El a amintit, de asemenea, că în Italia există "o interdicţie explicită a intervenţiilor militare directe, în afara celor prevăzute de legi şi Constituţie" şi "intervenţiile armate pot fi efectuate numai prin mandat internaţional, de exemplu pentru punerea în aplicare a unei rezoluţii ONU''.

"Toate ţările pot face ceva mai mult în ceea ce priveşte ajutorul, dar mai presus de toate trebuie să credem şi să insistăm asupra diplomaţiei. Nu trebuie să lăsăm nicio piatră neîntoarsă pentru a ajunge la un armistiţiu: chiar şi o zi fără bombe este un rezultat bun, pentru că se poate transforma în două, trei, patru...'', a adăugat el.

În ceea ce priveşte situaţia din Israel şi războiul din Gaza, ministrul italian a declarat: "Mi-aş dori ca toată mobilizarea pe care o văd în favoarea Palestinei să existe şi faţă de Ucraina. Sunt în regulă aceste manifestaţii mari care cheamă la pace, fără a recurge totuşi la violenţe, pe care, din păcate, le-am văzut în ultimele zile mai ales în universităţi. Dar mi-ar plăcea să-i văd (protestând) şi faţă de toate decesele din rândul civililor ucraineni''. 

Președintele Franței Emmanuel Macron revine și își asumă posibilitatea de a trimite trupe la sol în Ucraina, dacă Rusia va reuși să rupă frontul din Ucraina. Liderul de la Elysee susține într-un interviu pentru The Economist că, în cazul în care Ucraina ar cere ajutor militar la sol, Occidentul nu poate ignora acest lucru. Macron spune că obiectivul Vestului e clar: Rusia trebuie să piardă acest război, altfel tot flancul estic - din țările baltice și Polonia până în România, plus Republica Moldova – e în pericol. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...