Mii de armeni din Nagorno-Karabah s-au adunat miercuri la aeroportul unde se află soldaţi ruşi de menţinere a păcii, după ce forţele separatiste din enclavă au acceptat un acord de încetare a focului prin care se vor preda Azerbaidjanului, relatează Reuters.
Separatiştii care conduc autointitulata "Republică Arţah" au îndemnat populaţia de 120.000 de persoane să nu se grăbească spre aeroportul din capitala Stepanakert.
"Îndemnăm încă o dată populaţia din Stepanakert să nu cedeze la panică şi să nu meargă la aeroport din proprie iniţiativă pentru a se evacua", au declarat separatiştii.
Imagini din Karabakh arată însă mii de oameni la aeroport, unii cu copii mici.
Liderii separatişti au acuzat în repetate rânduri Azerbaidjanul că vrea să cureţe etnic Karabahul. Baku respinge astfel de acuzaţii şi afirmă că va proteja drepturile civililor de etnie armeană din zonă în conformitate cu propria constituţie.
Armenii, care sunt creştini, revendică o lungă dominaţie istorică în zonă, care datează de câteva secole înainte de Hristos.
Azerbaidjanul, ai cărui locuitori sunt în majoritate musulmani, îşi leagă şi el identitatea istorică de acest teritoriu. Ei îi acuză pe armeni că i-au alungat pe azerii care locuiau în apropiere în anii 1990. Baku doreşte să obţină controlul deplin asupra regiunii, care este recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului.
În conformitate cu acordul de încetare a focului, reprezentanţii armenilor din Karabah urmează să aibă joi o întâlnire cu autorităţile azere.
Rusia a declarat că trupele sale de menţinere a păcii îşi îndeplinesc rolul. Moscova a precizat că în tabăra de bază a forţelor de menţinere a păcii se adăpostesc 2.261 de persoane, inclusiv 1.049 de copii.
Editor : V.M.