Migranții ajung pe o nouă rută în Europa. Insulele grecești Creta și Gavdos sunt asaltate de solicitanți de azil din Libia

Data publicării:
migranți pe vas în creta
Majoritatea migranților sosiți în Europa în acest an au ajuns în Spania, Grecia și Italia, potrivit datelor ONU. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Insulele grecești Creta și Gavdos au înregistrat o creștere îngrijorătoare a ambarcațiunilor cu migranți din Libia care acostează pe țărmurile lor, în acest an, arată datele ONU. Cresc temerile cu privire la o nouă rută de migrație în Marea Mediterană, informează Reuters.

Peste 1.075 de migranți - majoritatea din Egipt, Bangladesh și Pakistan - au sosit pe insule în acest an, în creștere față de 860 în tot 2023, potrivit agenției ONU pentru refugiați UNHCR.

Grecia a fost o poartă favorită către Uniunea Europeană pentru migranții și refugiații din Orientul Mijlociu, Africa și Asia din 2015, când aproape 1 milion de persoane au aterizat pe insulele sale, provocând o criză umanitară fără precedent. Alți mii de oameni au murit pe mare.

Creta și micul său vecin Gavdos, care sunt relativ izolate în centrul Mediteranei, nu fuseseră până acum vizate de migranți, față de alte insule aflate mai la est, lângă Turcia.

„Aceasta este o situație fără precedent”, a declarat miercuri ministrul migrației, Dimitri Kairidis, unui post de televiziune local. „Cifrele sunt mici... dar tendința arată un impuls care ne deranjează”.

Primarul Gavdos, Lilian Stefanaki, a declarat pentru Reuters că, din weekend, bărci care transportau zeci de persoane au sosit aproape zilnic. Aproximativ 63 de migranți se aflau în prezent pe insulă, așteptând transportul în Creta. Gavdos are aproximativ 60 de rezidenți permanenți și un ofițer de poliție, a spus ea.

Nici Gavdos, nici Creta nu au facilități pentru migranți. Noii sosiți se adăposteau într-o clădire abandonată din Gavdos sau în tabere de copii dezafectate din Creta.

Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, care nu are o prezență în Creta, a trimis provizii în insule, inclusiv saci de dormit și truse de igienă.

"Aceasta este o povară mare pentru noi. Suntem o insulă mică, nu avem provizii sau magazine. Mâncarea este o mare problemă. Finanțele noastre sunt limitate", a spus Stefanaki.

Majoritatea migranților sosiți în Europa în acest an au ajuns în Spania, urmată de Grecia și Italia, potrivit datelor ONU. Din punct de vedere istoric, bărcile care părăsesc Libia în nordul Africii pleacă în general spre Italia.

„Se pare că majoritatea ambarcațiunilor care călătoresc din Libia către Creta și Gavdos se îndreaptă direct către Grecia, mai degrabă decât să facă ocoluri accidentale”, a declarat Stella Nanou, purtătorul de cuvânt al UNHCR Grecia, adăugând că în curând se va demonstra dacă traseul va deveni o nouă rută pentru migranți.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri