A doua înfrângere în două săptămâni pentru cancelarul Germaniei. După ce a pierdut alegerile din fieful său electoral, Angela Merkel a fost înfrântă şi în landul Berlin. Partidul său a obţinut doar 18% din sufragii, cu cinci procente mai puţin faţă de scrutinul precedent. Îngrijorătoare este ascensiunea formaţiunii anti-imigraţie AFD, care a câştigat 14 procente şi intră, astfel, pentru prima oară în parlamentul regional din Berlin.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Sunt preşedintele partidului, nu fug de responsabilitate şi îmi preiau partea de responsabilitate care îmi revine ca şef de partid şi cancelar. Dacă aş putea să dau anii înapoi, aş face-o. Pentru ca împreună cu Executivul şi cu toţi responsabilii să ne pregătim mai bine pentru situaţia care ne-a prins mai degrabă nepregătiţi în vara lui 2015.”
Frauke Petry, liderul AfD: „Existenţa AfD este o dovadă a eşecului partidelor tradiţionale, care nu mai au capacitatea de a rezolva problemele. AfD preia ceea ce a reprezentat CDU (partidul Angelei Merkel - n.r.), iar stânga preia ceea ce a reprezentat SPD. Iar o nouă balanţă a puterilor este pe cale să iasă la suprafaţă.”
Conservatorii au înregistrat cele mai slabe rezultate din ultimii 26 de ani, eşecul fiind interpretat drept un răspuns al alegătorilor germani nemulţumiţi de politica porţilor deschise, transmite Reuters, preluat de News.ro.
Angela Merkel a susţinut că ar lua chiar în considerare o schimbare a politicii migranţilor, dacă opoziţia ar prezenta clar ce anume doreşte.
Cu doar un an până la alegerile federale, aceste eşecuri electorale repetate duc la acumularea presiunii asupra cancelarului şi adâncesc diviziunile din rândurile conservatorilor în legătură cu politica de migraţie susţinută de Angela Merkel.
„Nu există niciun semn de îndoială. Nu am obţinut un rezultat bun în Berlin”, a declarat parlamentarul conservator Michael Grosse-Broemer. Însă, acesta a învinuit eşecul înregistrat de conservatori pe problemele locale de politică.
În schimb, conservatorii bavarezi au cerut măsuri suplimentare pentru gestionarea crizei migranţilor şi accelerarea procesului de repatriere a migranţilor a căror solicitări de azil au fost respinse. Însă, Angela Merkel a refuzat vehement introducerea unei limite în ceea ce priveşte numărul de migranţi acceptaţi în ţară.