O echipă de medicii americani care l-a examinat pe studentul în comă Otto Warmbier susține că acesta nu prezină „nici un semn de botulism”, așa cum spun autoritățile din Coreea de Nord, unde studentul a stat închis timp de 16 luni.
„Condiția sa neurologică poate fi descrisă ca o stare de veghe inactivă”, a declarat dr. Daniel Kanter, citat de BBC, adăugând că studentul american Otto Warmbier „nu arată vreo înțelegere a limbajului” și are „pierderi extinse de țesut cerebral”, provocate cel mai probabil de un stop cardio-respirator.
Scanările efectuate asupra tânărului de 22 de ani, după ce a sosit la Centrul Medical din Cincinnati, indică absența semnelor de abuz fizic în timpul detenției.
Tatăl studentului american a declarat joi că nu există “nicio scuză” pentru modul în care Phenianul l-a tratat pe fiul său.
Warmbier, care a sosit miercuri în Statele Unite după un an şi jumătate de detenţie în Corea de Nord, a fost eliberat din motive ”umanitare”, susţine agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.
Eliberarea sa a avut loc în urma unor intense eforturi diplomatice în culise.
Warmbier a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică de Curtea Supremă nord-coreeană, în martie 2016, după ce a mărturisit că a furat un banner cu un slogan politic dintr-un hotel din Phenian, unde fusese cazat.
Diplomaţia americană a cerut Coreei de Nord să îl graţieze, considerând condamnarea excesiv de dură.
Relaţiile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord s-au tensionat şi mai mult după intrarea în funcţie a preşedintelui Donald Trump, din cauza ambiţiilor nucleare nord-coreene, interzise de ONU.
Phenianul a procedat la zeci de tiruri de rachetă şi la două teste nucleare de la începutul lui 2016, cu obiectivul de a dezvolta o rachetă capabilă să lovească teritoriul american.