Ministerul Apărării din Marea Britanie și-a apărat decizia de a trimite muniții cu uraniu sărăcit în Ucraina, adăugând că acestea nu au nicio legătură cu armele nucleare și calificând reacția Moscovei, care a numit această decizie drept un nou pas către o "coliziune nucleară", drept o "încercare deliberată de a dezinforma", scrie BBC.
Marea Britanie va include obuze perforante care conţin uraniu sărăcit în pachetul celor 14 tancuri Challenger 2 pe care le va oferi Ucrainei, a anunțat ministerul britanic luni.
Decizia a fost criticată atât de președintele Vladimir Putin, care a spus că Rusia "va răspunde corespunzător", cât și de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a spus că "încă un pas a fost făcut" către o "coliziune nucleară" între Federația Rusă și Occident.
Într-un comunicat emis marți seară, ministerul britanic al Apărării a precizat că obuzele perforante cu uraniu sărăcit au un risc foarte scăzut de contaminare radioactivă și nu se pune problema că ar avea componente nucleare.
Uraniul sărăcit "este un component standard și nu are nicio legătură cu armele nucleare. Armata britanică a folosit uraniu sărăcit pentru obuzele perforante de decenii. Rusia știe asta și încearcă în mod deliberat să dezinformeze. Cercetări independente ale unor oameni de știință de la instituții precum Royal Society au stabilit că impactul pentru sănătatea umană și pentru mediu în urma utilizării muniției cu uraniu sărăcit este minim", se arată în comunicatul ministerului.
Uraniul sărăcit este ușor radioactiv, în stare solidă. Însă pentru că are o densitate de aproape de două ori mai mare ca plumbul, este folosit la fabricarea munițiilor care pot penetra blindatele.
Un astfel de obuz poate trece prin obiectele solide, eliberând apoi vapori care se depun ulterior la sol sub formă de praf.
Praful este ușor radioactiv.
Un raport ONU din 2022 precizează că "uraniul sărăcit și alte substanțe toxice din explozibilii des folosiți pot provoca iritații ale pielii, insuficiență renală și un risc crescut de cancer".
"Toxicitatea chimică a uraniului sărăcit este o problemă mai semnificativă decât posibilul impact al radioactivității sale", se arată în raport.
Marți seară, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că SUA nu vor trimite astfel de munții în Ucraina.
Editor : D.R.