Regatul Unit a cerut din nou eliminarea rolului Curții Europene de Justiție din procesul de soluționare a problemelor post-Brexit în ce privește Irlanda de Nord, relatează Euronews. Ministrul britanic pentru relația cu UE, David Frost, a insistat că Marea Britanie își dorește mecanisme „echilibrate” de arbitrare.
„Nu este normal ca un tribunal care aparține uneia dintre părți să arbitreze disputele dintre cele două părți”, a spus Frost, marți, înainte de o nouă rundă de negocieri între Londra și Bruxelles.
Protocolul nord-irlandez din acordul Brexit rămâne mărul discordiei între UK și UE, iar pe baza acestuia, orice dispută se soluționează la Curtea Europeană de Justiție. Londra vrea să schimbe acest lucru și își dorește ca soluționarea problemelor să se facă la un tribunal internațional.
UK a cerut, de asemenea, în nenumărate rânduri, revizuirea întregului protocol, pe care îl consideră „absurd”. Ca urmare a protocolului, Irlanda de Nord a rămas parte a pieței unice europene pentru a evita apariția unei granițe între provincia britanică și Republica Irlanda, acest lucru punând în pericol pacea obținută după Acordul de la Belfast. Rezultatul a fost apariția unei granițe comerciale efective între Irlanda de Nord și restul Marii Britanii, care nu mai face parte din piața unică.
Anterior, Uniunea Europeană a propus unele ajustări la protocol pentru a-i mulțumi pe britanici, însă a avertizat că nu vor mai exista alte revizuiri. Totuși, măsurile nu au fost suficiente pentru Regat, care și-ar dori renegocierea întregului protocol.
Citiți și: După amenințări, Marea Britanie face apel la bunăvoința UE: Să încercăm să revenim la normal, să eliminăm otrava din relațiile noastre
Citiți și: Sondaj: Ce ar alege votanții britanici dacă ar fi puși din nou în fața dilemei Brexit, la 5 ani de la referendum
Editor : Adrian Dumitru