Zeci de orașe din Marea Britanie riscă să dispară în mare în următorii 80 de ani, arată studiile și hărțile publicate de o organizație de climă care prezintă o imagine de ansamblu asupra efectelor dezastruoase ale schimbărilor climatice asupra Regatului Unit. Potrivit studiilor, o mare parte din Londra ar putea fi sub apă până în 2100.
O creștere a temperaturii globale cu 3 grade Celsius ar avea un „impact dezastruos” pentru Marea Britanie, potrivit studiilor prezentate de Climate Central, scrie Euronews.
Nu doar Marea Britanie este în pericol. Climate Central estimează că 275 de milioane de oameni trăiesc în zone care vor ajunge să fie sub apă până în 2100.
Hărțile interactive ale Climate Central prezic ce părți ale lumii vor fi afectate de creșterea nivelului mării. Potrivit hărților, o creștere a temperaturii chiar și cu 1,5 grade Celsius ar scufunda zonele centrale ale Londrei.
Coasta de est a Angliei este, de asemenea, deosebit de vulnerabilă. Hărțile prevăd că zone mari chiar la nord de Peterborough și Cambridge vor ajunge să fie nelocuibile.
Situația va fi critică și de-a lungul râului Humber, iar orașe precum Hull vor fi probabil scufundate până în 2100. O zonă întinsă din Midlands va fi, de asemenea, sub apă.
Hărțile arată care vor fi efectele creșterii nivelului mării în funcție de diferite niveluri de încălzire globală. Prin creșterea creșterii temperaturii cu până la 3 grade Celsius, și alte zone ale Regatului Unit ar putea fi în pericol. În sud-estul Angliei, orașele de coastă din Hampshire, Sussex, Essex și Kent sunt în pericol să dispară în mare. Dundee, Perth și St Andrews din Scoția sunt, de asemenea, expuse riscului inundațiilor de coastă.
Și alte țări din Europa vor fi afectate de inundații devastatoare, prezice Climate Central. Orașe din Belgia, Germania, nordul Franței și Țările de Jos vor dispărea sub apă până în 2100, a estimat organizația.
Cât de repede crește nivelul mării?
Cercetătorii de la Climate Central avertizează că o creștere a temperaturii globale de 3 grade Celsius până la începutul secolului viitor ar avea un „impact dezastruos”.
Începând din 1993, creșterea nivelului mării se accelerează. Potrivit Royal Society din Marea Britanie, rata de creștere medie globală a fost în ultimul deceniu de 3,6 mm.
„Dacă dioxidul de carbon și alte gaze cu efect de seră continuă să crească în ritmul lor actual, se estimează că nivelul mării ar putea crește, cel puțin, cu încă 0,4 până la 0,8 m până în 2100. Topirea stratului de gheață în viitor ar putea crește aceste valori considerabil”, arată un material postat de academia științifică pe site-ul său.
Editor : G.M.