Analiză Ziua bilanțului pentru Kim Jong Un. Trebuia să fie o mare sărbătoare, dar planul lui ambițios a eșuat
Când Kim Jong Un, pe atunci cel mai tânăr dictator din lume, s-a adresat celor aproximativ 25 de milioane de nord-coreeni, în 7 mai 2016, a făcut o promisiune îndrăzneață: în doar cinci ani, nivelul de trai al tuturor nord-coreenilor va fi îmbunătățit, Coreea de Nord va deveni o „țară socialistă extrem de civilizată”, ai cărei oameni se vor bucura de „condițiile și mediul pentru a duce o viață bogată și foarte civilizată”. Promisiunea este însă departe de a fi împlinită, arată o analiză CNN.
La acea vreme, Coreea de Nord era una dintre cele mai sărace țări ale lumii și un paria internațional. Țara era vizată de sancțiuni economice din cauza programului său nuclear. Kim părea încrezător că, după ce a eliminat zeci de oficiali ai tatălui său, o nouă cohortă de lideri aflați sub conducerea sa ar putea schimba lucrurile. Dar viziunea economică pe care Kim a prezentat-o la acea conferință din 2016 - primul Congres al Partidului Muncitorilor din Coreea din 1980 - nu a fost susținută de decât un vag plan de cinci ani. Nu au existat detalii specifice și, cu siguranță, nu s-au făcut schimbări majore menite să atingă obiectivul lui Kim.
În 10 octombrie, se împlinesc 75 de ani de la fondarea Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord - partidul comunist care a condus țara încă de la înființare. Ar fi fost o oportunitate de propagandă pentru Kim să se prezinte drept unul dintre cei mai importanți lideri și luptători pentru libertate din istoria Coreei de Nord.
Dar a devenit clar, cel puțin în ultima vreme, a devenit clar că planul ambițios al lui Kim a eșuat. Liderul de la Phenian a dat vina pe „provocări neașteptate și inevitabile”, potrivit agenției de presă oficiale, KCNA, din Coreea de Nord.
Ziua de 10 octombrie va fi totuși sărbătorită, deși nu este clar modul în care vor fi adaptate paradele militare, din cauza coronavirusului.
Imaginile prin satelit obținute în august și septembrie par să arate că repetițiile sunt în desfășurare, potrivit unei analize a site-ului de specialitate Coreea de Nord 38 North, iar mai mulți experți consideră că Phenianul ar putea profita de această ocazie pentru a dezvălui o nouă „armă strategică” pe care Kim a anunțat-o în ianuarie.
Cu toate acestea, 10 octombrie ar fi trebuit să fie mai mult decât o simplă paradă militară - ar fi trebuit să celebreze tot ceea ce Kim Jong Un a realizat în ultimii cinci ani. În schimb, dictatorul se confruntă cu cele mai grele provocări de când a preluat puterea.
Programul nuclear
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
La doi ani de la preluarea puterii în 2012, Kim a anunțat că Coreea de Nord va avea o nouă strategie națională de dezvoltare a programului de arme nucleare, în timp ce lucrează pentru a relansa economia.
În practică, însă, lucrurile nu s-au întîmplat așa. Kim a supravegheat mai multe teste de rachete balistice și de arme nucleare decât tatăl și bunicul său împreună, în timp ce economia a stagnat. Accentul pus pe arme a dat roade în 2017, când Kim a testat cu succes o bombă cu hidrogen și trei rachete balistice intercontinentale, proiectate să livreze focoase nucleare pe distanțe lungi - suficiente capacități pentru a îngrijora Statele Unite și aliații săi.
În discursul său de Anul Nou din 2018, Kim a spus că Coreea de Nord și-a încheiat efortul de a dezvolta arme nucleare viabile și rachete balistice și a mulțumit poporului că a plătit prețul greu al acestui program.
„Am creat o sabie puternică pentru apărarea păcii, așa cum doresc toți oamenii care au fost nevoiți să strângă cureaua mulți ani”, a spus el.
Nu e clar ce anume l-a motivat pe Kim să oprească testele nucleare și să iasă din izolare. Administrația americană susține că sancțiunile impuse nu i-au dat lui Kim altă opțiune decât să negocieze. Kim, pe de altă parte, a declarat în martie 2018 că țara sa nu mai are nevoie de teste, deoarece programul e complet. Diplomația a fost următoarea mișcare logică.
Trei întâlniri, doi lideri, un mare dezacord
Donald Trump și Kim Jong Un s-au întâlnit de trei ori: iunie 2018 la Singapore, februarie 2019 la Hanoi și apoi din nou în zona demilitarizată care împarte cele două Corei, în iunie 2019.
Lucrurile mergeau bine pentru Kim până când l-a întâlnit pe Trump în capitala vietnameză. În acel moment, tânărul lider nord-coreean încheiase un program avansat de arme nucleare, îmbunătățise relațiile cu China, avusese o întâlnire cu un președinte SUA - o victorie propagandistică la care tatăl și bunicul său doar visaseră.
Kim a venit la Hanoi gata să încheie un acord pentru închiderea Yongbyon, cea mai mare și mai cunoscută instalație din Coreea de Nord care producea materiale pentru armele nucleare, în schimbul ridicării sancțiunilor, potrivit fostului consilier al securității naționale al lui Trump, John Bolton.
Dar administrația lui Trump a spus că sancțiunile nu vor fi ridicate înainte ca Kim să-și predea armele nucleare. Coreea de Nord a mai încheiat acorduri nucleare treptate, cu administrațiile americane anterioare, dar toate acestea au eșuat. Trump și consilierii săi au arătat clar că este timpul pentru ceva nou.
Dar un astfel de acord necesită un minimum de încredere, lucru pe care cele două părți nu îl au.
Așadar, Tump a renunțat, iar Phenianul a reluat testele, deși nu cu rachete balistice cu rază lungă de acțiune care ar putea ajunge în Statele Unite.
În 2020, sancțiunile sunt încă în vigoare și împiedică Phenianul să-și îmbunătățească perspectivele economice.
Pandemia înrăutățește lucrurile
Chiar dacă este una dintre cele mai izolate țări din lume, Coreea de Nord nu a fost scutită de riscul coronavirusului, mai ales prin prisma relațiilor cu China, țara de unde s-a extins pandemia.
În ianuarie, țara și-a închis granițele, a anunțat o „urgență de stat” și a înființat sedii antiepidemice în toată țara.
Medicii care au dezertat în ultimii ani spun că sistemul de sănătate a fost neglijat și are o nevoie acută de îmbunătățiri și că infrastructura medicală a Coreei de Nord ar fi probabil copleșită în cazul unui focar major.
Phenianul depinde în mare măsură de comerțul cu China pentru a-și menține economia pe linia de plutire, iar restricțiile au afectat și mai mult economia țării.
Inundațiile istorice din această vară, provocate de furtuni majore, au pus și mai multă presiune asupra resurselor economice.
În aceste condiții, obiectivul lui Kim de a oferi poporului său o „viață bogată și extrem de civilizată” nu a fost îndeplinit.
În august, KCNA a relatat că va avea loc un nou Congres al Partidului pentru a evalua ce a mers prost, iar liderul nord-coreean este așteptat să anunțe un nou plan pe cinci ani la începutul anului viitor.
Editor : Monica Bonea
- Etichete:
- coreea de nord
- kim jong-un
- program nuclear
- donald trump
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News