De la Moscova, Vladimir Putin le transmite autorităţilor de la Kiev că speră să nu comită ceva "ireparabil" în Ucraina, fără să explice la ce se referă. Situaţia din Ucraina va fi discutată săptămâna viitoare la Bruxelles de reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei, Uniunii Europene şi Statelor Unite.
„Situaţia în Ucraina rămâne complicată, după cum aţi văzut în ultimele zile. Din păcate, în multe regiuni nu vedem nicio contribuţie a Rusiei pentru detensionarea situaţiei”, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
Occidentul încearcă să rezolve problema pe calea negocierii. Săptămâna viitoare, situaţia din Ucraina va fi dezbătută la Bruxelles. Înaltul reprezentant al UE pentru politică Externă, Catherine Ashton, se va întâlni cu miniştrii de Externe din Statele Unite, Rusia şi Ucraina.
„Trebuie să mărturisesc că nu avem aşteptări mari de la această reuniune, dar credem că este important să lăsăm deschisă această portiţă diplomatică”, explică Victoria Nuland, asistent al secretarului de stat al SUA.
Dacă discuţiile se vor încheia fără un acord, Uniunea Europeană şi Statele Unite vor impune noi sancţiuni economice Moscovei. Potrivit publicaţiei online EU Observer, vizate vor fi băncile, companiile energetice şi miniere ruseşti, dar şi mai mulţi oficiali ruşi. Pe de altă parte, Vladimir Putin, lasă să se înţeleagă că este conştient de gravitatea situaţiei din Ucraina, dar a atras atenţia că Moscova nu va putea susţine "la infinit" economia ucraineană, referindu-se aici la contractele pentru furnizarea de gaze.
Dincolo de schimbul de replici la nivel înalt, situaţia rămâne tensionată în sud estul Ucrainei. Manifestanţii pro-ruşi continuă să ocupe mai multe clădiri regionale. Ei au cerut direct ajutorul liderului de la Kremlin.
Având în vedere Violenţele din estul Ucrainei şi îngrijorarea Kievului că ţara ar putea fi destrămată, economiştii atrag atenţia că această criză va avea efect de domino şi se va resimţi la nivel global, nu doar în regiune.