La rândul ei, Germania a avertizat şi ea că ar putea bloca semnarea acordului, dacă nu vor fi eliminate anumite prevederi legate de protecţia investitorilor. Negocierile Acordului de liber-schimb intre Canada si Uniunea Europeana au durat 5 ani si s-au incheiat ieri.
Premierul canadian Stephen Harper, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso au semnat o declaraţie ce marchează oficial încheierea negocierilor pentru Acordul economic şi comercial dintre Canada şi Uniunea Europeană. Negocieri pentru acest pact economic au durat cinci ani.
„Declarația pe care am semnat-o a fost susținută de către toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Germania”, a spus Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene. Berlinul are însă obiecţii faţă de clauza care cere protecţie legală pentru companiile canadiene care investesc în UE. Asta ar însemna că firmele ar putea da în judecată statele europene, pentru a-şi proteja interesele comerciale. În plus, un diplomat occidental familiarizat cu discuţiile susţine că pentru români şi bulgari, problema vizelor rămâne una iritantă.
"Canada solicită vize pentru români şi bulgari, o situaţie care îi nemulţumeşte foarte mult. Există preocupare că ar putea apărea probleme în parlamentele celor două ţări. Nu este clar în totalitate dacă Acordul va trebui ratificat în parlamentele naţionale din statele UE sau în Parlamentul European", a afirmat un diplomat occidental implicat în negocieri, sub protecţia anonimatului. România şi Bulgaria sunt singurtele state din Uniunea Europeană pentru care Canada menţine regimul obligatoriu de vize.