Castele impresionante, fântâni arteziene, grădini și podgorii fără sfârșit - au format marca vinului și a vieții din Franța. Dar aceasta nu e Franța, ci China. În regiunea Ningxia zeci de podgorii speră să facă din vinul chinezesc o emblemă a calității, iar efortul e unul guvernamental. Autoritățile au adunat spuma viticultorilor din întreaga lume, i-a trimis pe fiecare la câte o podgorie și a analizat rezultatele într-un concurs al vinurilor.
„Sperăm să folosim acest tip de evenimente pentru a comunica cu viticultorii din întreaga lume, pentru a ne perfecționa abilitățile tehnice și viticole în zonele unde producem vinuri”, spune Cao Kailiang, directorul adjunct al biroului de silvicultură.
Experții străini au găsit în China cantități uriașe de echipamente noi și idei vechi despre cum făceau francezii vinul pe vremuri. Ei spun că viticultorii ar trebui să dezvolte băuturi ale acelor locuri, băuturi unice, însă chinezii nu sunt deloc încântați de strugurii care cresc pe la ei.
„Cu siguranță îi vom ajuta să ajusteze lucrurile aici. Ei preferă însă Cabernet Sauvignon. Cred că ar trebui să încerce soiuri care se coc ceva mai ușor aici”, spune Matthew van der Spuy, viticultor străin.
La final, iese vinul chinezesc de inspirație europeană. Doar că nici măcar cei care îl produc nu îl consumă. Efortul guvernului de a crea o reputație globală vinului de Ningxia se lovește de faptul că acolo sunt concentrați musulmanii Hui, pentru care consumul de alcool e un păcat. Așa că ei practic nu prea știu ce produc. Autoritățile însă depun mari eforturi pentru a convinge lumea de calitatea vinului din Ningxia. O competiție ținută la Beijing susține chiar că vinul chinezesc e mai bun decât cel franțuzesc. Vinul din Ningxia a ieșit pe primul loc între vinurile care costă între 30 și 60 de dolari. Dar a existat o capcană. Vinul franțuzesc a fost penalizat cu o taxă de import de aproape 50%, astfel că un vin ieftin din Franța a fost comparat cu unul de trei ori mai scump din China.