Furtunile care s-au abătut asupra statului american California în ultimele 10 zile le-au determinat pe autorităţile locale să emită ordine de evacuare în oraşul Montecito, unde locuiesc prinţul Harry şi soţia lui, Meghan Markle, şi unde alunecările de teren ameninţă numeroase vile de lux.
În această comunitate costieră, situată la o oră şi jumătate de mers cu maşina la nord de Los Angeles, locuiesc numeroase celebrităţi. Actriţa Jennifer Aniston şi prezentatoarea de televiziune Oprah Winfrey se numără printre vedetele care deţin vile în Montecito, evaluate la mai multe milioane de dolari, scrie AFP, citat de Agerpres.
Precipitaţii de până la 20 de cm cubi au căzut, luni, în această enclavă de lux, construită pe dealuri deja saturate de apa adusă de precipitaţiile căzute în ultimele zile. Din acest motiv, întregul oraş, înconjurat de munţi în mare parte afectaţi de un incendiu produs în urmă cu cinci ani, a devenit extrem de vulnerabil în faţa riscului de producere a unor alunecări de teren.
„Evacuaţi acum!” - au transmis pompierii din Montecito pe site-ul lor oficial, îndemnându-i pe localnici să urmărească cu mare atenţie alertele publicate de autorităţile locale, pentru că „situaţia evoluează cu rapiditate”.
În 2017-2018, un vast incendiu de vegetaţie a distrus o suprafaţă de aproximativ 1.100 de kilometri pătraţi în această zonă. Regiunea a rămas astfel privată de vegetaţia care stabilizează de obicei solul. Fără copacii şi tufişurile care acoperă dealurile, ploile torenţiale pot provoca alunecări de teren extrem de periculoase.
„În ultimele 30 de zile, Montecito a primit între 30 cm şi 50 de cm cubi de precipitaţii în anumite zone, mult peste media anuală de 43 de cm cubi”, au anunţat pompierii locali pe Twitter. „Aceste ploi cumulate expun comunitatea noastră la riscuri mai mari de inundaţii şi de alunecări de teren”, au adăugat ei.
Luni, prezentatoarea de televiziune Ellen DeGeneres, care locuieşte şi ea în Montecito, a publicat pe Twitter o înregistrare video care prezintă un torent impresionant de apă amestecată cu noroi.
„E o nebunie! Acest pârâu de lângă casa noastră nu curgea absolut niciodată până acum. Trebuie să fim mai atenţi cu Mama Natură, pentru că Mama Natură nu este mulţumită de noi”, a declarat vedeta americană. Luni seară, nu se ştia în mod clar câţi dintre locuitorii din Montecito, unde îşi au rezidenţa şi actorii Rob Lowe, Larry David, Gwyneth Paltrow şi cântăreaţa Katy Perry, au respectat ordinul de evacuare.
Montecito nu este însă singura zonă care a fost evacuată din cauza furtunilor în serie care se abat în această perioadă asupra statului California, unde au provocat deja 12 decese. În comitatul Santa Cruz, în apropiere de San Francisco, unde un dig a fost distrus săptămâna trecută, peste 30.000 de localnici sunt de asemenea vizaţi de un ordin de evacuare.
Mai multe regiuni au înregistrat precipitaţii apropiate de niveluri record în ultimele zile. Solurile sunt complet saturate, iar serviciul american de meteorologie a emis alerte de inundaţii pentru o mare parte a statului California.
Precipitații abundente în California în ultimele zile
În centrul acestui stat american, meteorologii au prognozat până la 13 cm cubi de precipitaţii pentru ziua de luni, în contextul unor soluri complet îmbibate cu apă. Iar ploile vor continua să cadă şi în ziua de marţi. „Două episoade majore de precipitaţii abundente şi ninsori sunt aşteptate în California, unul după celălalt, în următoarele două zile”, a avertizat serviciul american de meteorologie.
„Ne aşteptăm ca perioada cea mai rea să se afle încă înaintea noastră”, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom. Luni, preşedintele american, Joe Biden, a aprobat declararea stării de urgenţă în California pentru a facilita ajutorul federal acordat acestui stat. În cursul serii de luni, peste 90.000 de locuinţe în pană de curent, potrivit site-ului specializat PowerOutage.
Deşi este dificil să se stabilească o legătură directă între aceste furtuni şi schimbările climatice, o parte a oamenilor de ştiinţă explică cu regularitate că încălzirea climei globale măreşte frecvenţa şi intensitatea fenomenelor meteorologice extreme.
Furtuna de săptămâna trecută a privat deja de electricitate zeci de mii de persoane, a provocat inundaţii puternice, cauzând şi alunecări de teren. Ea s-a produs la doar câteva zile după alte precipitaţii extrem de abundente care au căzut în noaptea de Anul Nou.
Ploile excepţionale din ultimele zile nu vor fi însă suficiente pentru a reconstitui rezervele de apă din California, grav afectate de o secetă ce durează de câteva decenii. Mai multe ierni cu precipitaţii peste valorile normale ar fi necesare pentru atingerea acestui obiectiv, potrivit experţilor în meteorologie şi hidrologie.