VIDEO. Trupul liderului sud-african Nelson Mandela este înhumat azi în satul natal
Nelson Mandela şi-a încheiat duminică ultima călătorie: primul preşedinte de culoare al Africii de Sud şi erou al luptei anti-apartheid, Nelson Mandela este înmormântat în satul său natal, Qunu. La ceremonia organizată în memoria sa participă aproximativ 5000 de oameni, iar printre ei se numără personalităţi ca prinţul Charles al Marii Britanii şi foştii premieri francezi Lionel Jospin şi Alain Juppé.
Actualizare 15.07. La ceremonia privată din cimitir, au participat doar 450 de oameni - familia şi cei mai apropiaţi prieteni. Odată cu ceremoniile de astăzi se încheie cele zece zile de funeralii de stat. În această perioadă, fostul şef de stat a fost omagiat de sute de mii de sud-africani şi de lideri politici din întreaga lume.
ACTUALIZARE 12.36. În jurul prânzului se derulau în Africa de Sud ultimele momente ale ceremoniei funerare organizate în memoria fostului lider sud-african. Sicriul acestuia a fost scos din cortul special amenajat în Qunu, satul copilăriei lui Nelson Mandela.
Trupul acestuia va fi dus în casa în care fostul lider sud-african a copilărit. Aici va avea loc ceremonia de îngropare, organizată într-un cadru restrâns. 450 de persoane, între care membrii famieliei și cei mai apropiați prieteni, vor asista la înmormântarea realizată după ritualul sud-african. După încheierea ceremoniei, trupul lui Nelson Mandela va fi înhumat în cimitirul din localitate, alături de părinții săi.
Odată cu ceremoniile de astăzi se încheie astfel cele zece zile de funeralii de stat dedicate lui Nelson Mandela. În această perioadă, fostul șef de stat a fost omagiat de sute de mii de sud-africani, dar și de lideri politici din întreaga lume.
Pe scena amenajată în cortul uriaș ridicat în Qunu, satul natal al lui Mandela, au fost aprinse 95 de lumânări, adică numărul de ani pe care îi avea acesta în momentul în care a murit. Nu mai puțin de trei mii de jurnaliști au transmis evenimentul în întreaga lume, iar locuitorii din mai multe orașe sud-africane l-au putut urmări pe ecrane gigant, instalate în piețele publice.
Sicriul cu trupul lui Mandela a fost adus pe un afet de tun. Convoiul a fost însoțit de fanfara militară, iar în onoarea fostului președinte au fost trase mai multe salve de tun. Ceremonia din Qunu a îmbinat onorurile militare cu tradiția sud-africană, iar o parte din ea va fi oficiată de bătrânii din satul natal al lui Mandela.
Un moment aparte va avea loc în momentul în care moștenitorul coroanei britanice va citi un mesaj personal din partea mamei sale, regina Elisabeta a doua.
De altfel, ceremonia din Qunu îmbină onorurile militare cu tradiția sud-africană, iar o parte din ea va fi oficiată de bătrânii din satul natal al lui Mandela. Pentru ca spiritul lui Nelson Mandela să nu îi bântuie pe ceilalți membri ai familiei sale, un bou va fi sacrificat în curtea casei lui Mandela. Trupul său a fost îmbrăcat într-o piele de leu, iar cel mai vârstnic din familie va continua să vorbească cu spiritul celui plecat.
ACTUALIZARE 8.35. Ceremonia funerară a debutat la ora 8.00, ora României, însă participanții au început să sosească de la ora 6.00.
Sicriul cu trupul lui Mandela a fost adus în Qunu din Pretoria, unde a fost expus timp de trei zile. Localnicii au ieşit în stradă pentru a-l omagia pe fostul lor lider, dar sunt nemulţumiţi că nu pot participa la ceremonia funerară din cauza măsurilor de securitate.
Peste 100.000 de sud-africani i-au adus un omagiu lui Nelson Mandela în Pretoria, în cele trei zile de pelerinaj la sicriul său. „Ţi-ai îndeplinit menirea, ai adus o contribuţie. Ne vom aminti întotdeauna de tine, te vom păstra în suflete şi vom învăţa mereu din lecţiile tale”, a declamat Jacob Zuma, preşedintele Africii de Sud.
După o ceremonie la baza militară, sicriul a fost dus cu un avion militar în Mthatha, cel mai apropiat oraş de Qunu, satul natal al lui Nelson Mandela. Oamenii au ales aici să celebreze viaţa lui Nelson Mandela prin cântec şi dans. „Ne-a spus să nu fim trişti când va muri, fiindcă a suferit mult când a fost în închisoare. Atunci eram în doliu, pentru că nu îl aveam cu noi, dar apoi s-a întors şi ne-a eliberat. Aşa că acum ne putem bucura”, a spus un localnic.
Ei au însă o nemulţumire: convoiul nu s-a oprit nicăieri pentru a le permite să vadă şi ei sicriul marelui lider. În plus, localnicii din satul lui Mandela sunt revoltaţi că nu le-a fost permis accesul la ceremoniile funerare. „Sunt trist, pentru că noi suntem de-ai locului, suntem vecinii lui şi am petrecut mult timp cu el. În primul rând, noi trebuia să fim alături de el. Nu pot să ne excludă chiar pe noi, vecinii lui. Asta ne întristează foarte tare”, a spus unul dintre ei. Este însă o măsură de securitate. La ceremonii participă în jur de 5000 de invitaţi - demnitari sud-africani şi străini, printre care familia Clinton, Prinţul Charles sau Oprah Winfrey.
Un grup restrâns îl va conduce pe Madiba până la locul înhumării. Bătrânii satului au cerut respectarea tradiţiilor care cer sacrificarea unui bou în curtea locuinţei lui Nelson Mandela. Ei le-au atras atenţia autorităţilor sud-africane să nu modifice în nici un fel ceremonia fiindcă, altfel, spiritul lui Madiba ar bântui apoi familia acestuia.
- Etichete:
- africa de sud
- înhumare
- ceremonie
- nelson mandela
- inmormantare
- quna
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News