Exerciţiu spectaculos desfăşurat de NATO în Marea Mediterană, aproape de Trucia. Militari din nouă ţări au simulat una dintre cele mai dificile operaţiuni de salvare: recuperarea unor marinari captivi într-un submarin lovit de o torpilă. Salvatorii au folosit echipamente de ultimă generaţie, care le-au permis coborârea să se scufunde la zeci de metri sub apă.
Comandantul unei nave dotate cu echipament special pentru operaţiuni de recuperare şi salvare a submarinelor verifică legăturile radio cu echipajul care urmează să coboare în adâncuri. Este primul pas într-o operaţiune complicată. Potrivit scenariului, un submarin a fost lovit de inamic, iar marinarii sunt în pericol de moarte.
Militarii folosesc echipamente special create pentru astfel de situaţii:o cameră portabilă pentru reducerea presiunii, pentru două persoane, pe care o putem folosi pentru a prelua o victimă din camera sub presiune a submarinului sau din camera de tratare medicală. Poate fi folosită pentru a transfera pacientul într-o altă unitate, aflată la țărm.
Scopul exerciţiului este ca militarii să se familiarizeze cu procedurile pe care ar putea fi nevoiţi să le aplice în cazul unui astfel de accident.
Victimele preluate de la o adâncime de 50 de metri au fost aduse în siguranţă, pe puntea uneia dintre navele militare din apropiere. De acolo au fost preluate de un elicopter.
În ultimii trei ani NATO şi-a intensificat exerciţiile militare. Manevrele din Marea Mediterană a început pe opt septembrie şi se vor încheia pe 22. Au fost mobilizate trupe şi echipamente din Turcia, Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franţa şi alte trei ţări europene.