VIDEO. Cum arată varianta africană a Revoluției din România

Data publicării:
robert grace mugabe
Robert Mugabe și Grace Mugabe la Vatican, în 2013 FOTO: Guliver/Getty Images

Pentru Zimbabwe (stat din sud-estul Africii) ziua de marți a fost un fel de 22 decembrie 1989 în România. Numai că a fost varianta pașnică. Poate că așa ar fi arătat încheierea dictaturii comuniste în România, dacă Ceaușescu ar fi urmat exemplul bunului său prieten, Robert Mugabe, și și-ar fi dat demisia, iar armata și partidul ar fi contribuit decisiv la un deznodământ fără vărsare de sânge.

În Zimbabwe, oamenii au sărbătorit până târziu în noapte plecarea de la putere a dictatorului Robert Mugabe. Era cel mai bătrân șef de stat în funcție. Aflat în fruntea țării de 37 de ani, acesta a demisionat la o săptămână după ce armata a preluat controlul ţării. A făcut acest gest abia după ce a fost ameninţat că va fi pus sub acuzare.

Rivalul său politic, fostul vicepreşedinte al ţării Emmerson Mnangagwa (75 de ani), va primi miercuri, interimar, funcţia de preşedinte.

Mugabe și România

Robert Mugabe a fost prieten cu Nicolae Ceaușescu și a vizitat România de trei ori, în anii '70, după cum o dovedesc şi fotografiile de mai jos, preluate de la Fototeca online a comunismului românesc. Conform site-ului Comunismul în România, Mugabe a mai fost o dată în România în noiembrie 1981, când Ceaușescu l-a decorat cu Steaua R.S.R.

ceausescu decorare mugabe - comunismulinromania
Foto: comunismulinromania.ro
ceausescu si mugabe in 76 - iccmer
Primirea de către secretarul general al P.C.R., preşedintele R.S.R., Nicolae Ceauşescu a delegaţiei Uniunii Africane Zimbabwe – Z.A.N.U., condusă de Robert Mugabe, preşedintele organizaţiei care, la invitaţia C.C. al P.C.R., face o vizită de prietenie în ţara noastră.(6.XI.1978) | Sursa: Fototeca online a comunismului românesc Foto 334/1978
ceausescu mugabe - Fototeca online a comunismului românesc 362-1976
Primirea la preşedintele Nicolae Ceauşescu a lui Robert Mugabe, secretar general al Uniunii Naţionale Africane Zimbabwe (ZANU). (21 decembrie 1976) | Sursa: Fototeca online a comunismului românesc [Fotografia #LA362]
ceausescu si mugabe 3
Nicolae Ceauşescu, secretar general al P.C.R, preşedintele R.S.R., a primit pe Robert Mugabe, preşedintele Uniunii Naţionale Africane Zimbabwe (Z.A.N.U.) şi copreşedintele al Frontului Patriotic Zimbabwe care face o vizită în ţara noastră la invitaţia C.C. al P.C.R. (22.VIII.1979). Sursa: Fototeca online a comunismului [Fotografia #L137]

La rândul său, Ceauşescu i-a întors vizita în 1983.  Video, aici.

Ajuns la vârsta de 93 de ani și aflat de 37 de ani la conducerea statului african, Robert Mugabe și-a dat marți demisia, formalizată într-o scrisoare transmisă parlamentului de la Harare.

„Eu, Robert Mugabe (...) transmit formal demisia din funcția de președinte al Republicii Zimbabwe, cu efect imediat”, scria în documentul citit de președintele Adunării Naționale, Jacob Mudenda, în aplauzele și uralele parlamentarilor care dezbăteau cererea de destituire pentru Mugabe, relatează Agerpres.

„Am luat în mod voluntar decizia de a demisiona (...) Această decizie a fost motivată de dorința mea de a asigura un transfer fără probleme al puterii, pașnic și fără violență”, explică în demisie Mugabe.

Erou al independenței statului Zimbabwe, el a instituit ulterior o dictatură personală, reușind să rămână președinte timp de 37 de ani. Nici grava criză economică prin care țara sa trece de mulți ani nu l-a înlăturat de la putere, iar anunțul demisiei sale a fost primit marți cu o explozie de bucurie pe străzile capitalei Harare.

După ce armata a preluat la 15 noiembrie puterea de facto la Harare, Mugabe a fost pentru un timp reținut la domiciliu, iar duminică, el și soția sa, Grace, au fost excluși din partidul Zanu-PF, primind din partea acestei formațiuni și un ultimatum: să demisioneze până luni din funcția de președinte, cu avertismentul că în caz contrar va fi pus sub acuzare.

Funcția de președinte al Zanu-PF a fost preluată duminică de fostul vicepreședinte Emmerson Mnangagwa (75 de ani), cel care fusese destituit anterior, în cursul lunii noiembrie. De altfel, el a fugit din țară, după un conflict cu Grace Mugabe, soția dictatorului, o măsură ce a determinat, de fapt, acțiunea armatei de preluare a puterii.

The Inauguration Mass For Pope Francis
Robert Mugabe și Grace Mugabe la Vatican, în 2013 FOTO: Guliver/Getty Images

Ce se va întâmpla cu Mugabe?

După destituirea vicepreședintelui Emmerson Mnangagwa și plecarea acestuia forțată din țară, calea părea liberă pentru ca prima-doamnă a țării, mult mai tânăra Grace Mugabe, să îi succeadă în funcție soțului său, la momentul potrivit. Deocamdată, voia să-i fie atribuită funcția de vicepreședinte al țării. Un scenariu care s-a dovedit, însă, inacceptabil pentru armată. După această lovitură de forță, șeful statului și-a pierdut rând pe rând susținătorii, inclusiv sprijinul partidului său, ZANU-PF, care a declanșat marți o procedură de destituire a lui.

În 37 de ani de putere, foarte finul tactician Robert Mugabe nu a fost vreodată atât de slăbit politic.

Deși ajuns la o vârstă înaintată, părea că refuză să cedeze puterea. A început negocieri cu armata, iar  în timp ce discuțiile păreau ajunse într-un punct mort, generalul Constantino Chiwenga a anunțat, luni seara, „contacte între președinte și fostul vicepreședinte” destituit.  Emmerson Mnangagwa, plecat în exil după îndepărtarea din funcție, este „așteptat curând în țară”, a precizat Chiwenga. În cadrul discuțiilor dintre armată și președinte,  au fost date mai multe „garanții”, iar președintele Mugabe „a acceptat o foaie de parcurs” pentru o ieșire din criză, a asigurat generalul menționat, fără a da mai multe detalii.

Conform mai multor analiști, bătrânul lider, acuzat de încălcări ale drepturilor omului și de corupție, a tergiversat discuțiile cu scopul de a obține garanții privind imunitatea sa.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu Mugabe, dacă va rămâne în țară, dacă va fi judecat sau dacă va alege exilul. La câtă bucurie a fost pe străzile din Harare, odată cu vestea demisiei sale, este puțin probabil că va alege să rămână în țară. În ceea ce privește destinațiile de exil, ar putea fi Singapore, Dubai, Mexico sau Seychelles, scrie Telegraph.

Grace Mugabe, o altfel de Elena Ceaușescu

Grace_Mugabe1 - wikipedia
Foto: wikipedia.org

Despre Grace Mugabe, soția președintelui demisionar, cea care se pregătea să-i ia locul, nu se mai știe nimic. Nu se știe exact unde se află. În vârstă de 52 de ani, deci mai tânără cu 41 de ani decât Robert Mugabe, Grace Mugabe este și ea o figură controversată.

În 2014, Grace Mugabe a fost desemnată șefa organizației de femei a partidului lui Mugabe. Ea este vizată de sancțiuni din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite pentru rolul avut în regimul dictatorial de la Harare.

S-a născut în Africa de Sud, dar s-a mutat împreună cu mama în Zimbabwe în 1970. S-a căsătorit cu un pilot și a avut un fiu, în 1984.

În timp ce lucra ca secretară pentru președintele Robert Mugabe, a devenit amanta lui și, deși încă măritată cu pilotul, a avut doi copii cu el: Bona, fiica numită după mama lui Mugabe, și Robert Peter jr.

După moartea primei soții a lui Mugabe, Sally Hayfron, Grace și Robert Mugabe s-au căsătorit printr-o extravagantă ceremonie catolică, numită de presa locală „nunta secolului”. Grace Mugabe avea atunci 31 de ani, iar Robert Mugabe 72. 

În 1997, s-a născut al treilea copil al cuplului, Chatunga Mugabe.

În 2007, Grace Mugabe a plecat în China, să învețe chineza la o universitate pe care a absolvit-o în 2011, deși a recunoscut că nu se descurcă așa de bine în chineză.

Ca primă-doamnă, Grace Mugabe a supervizat construcția a două palate. Unul dintre ele, supranumit „Gracelands”, a fost criticat pentru extravaganță, dar Grace Mugabe a explicat că a plătit totul din propriile economii. Ulterior, palatul a fost cumpărat de fostul dictator libian Muammar Gaddafi. Al doilea palat a fost terminat în 2007 și a costat în 26 de milioane de dolari. Construcția a fost finanțată de partidul lui Mugabe, ZANU-PF, ca mulțumire pentru serviciile politice aduse de lider.

Familia prezidențială mai deține cel puțin o proprietate în Malaezia și două în Hong Kong.

În 2010, potrivit unor documente WikiLeaks, Grace Mugabe ar fi angajat echipe care să caute și să extragă manual pentru ea diamante dintr-o mină din estul țării. Asta i-ar fi adus venituri uriașe. Este renumită, de altfel, pentru stilul de viață luxos și pentru pasiunea pentru cumpărături. Presa din Occident a poreclit-o „Gucci Grace”. În timpul unei vizite la Paris, în 2003, ar fi cheltuit numai într-un centru comercial aproximativ 120.000 de dolari, potrivit Daily Telegraph. Până în 2004, ar fi retras din Banca Națională a țării peste 5 milioane de lire sterline.

getty grace mugabe

În imaginea ©Guliver/GettyImages de mai sus, Grace Mugabe a fost surprinsă la Fashion Days în New York, în septembrie 2017.

Ca și în cazul Elenei Ceaușescu, sunt controverse și în privința modului în care Grace Mugabe și-a obținut titlul de doctor în sociologie, în 2014, la Universitatea din Zimbabwe, la numai două luni după ce s-a înscris la doctorat. Titlul i-a fost acordat chiar de către soțul ei, Robert Mugabe, care era și rectorul universității.  Teza ei de doctorat nu se mai găsește în arhiva universității.

Însă Grace Mugabe a devenit celebră și pentru violența de care este în stare. Își iese repede din fire, iar în țară i se spune „Dis-Grace”. Incidente violente cu fosta primă-doamnă au fost relatate și în străinătate. În 2009, aflată în Hong Kong, ar fi bătut, împreună cu bodyguardul ei, un fotoreporter de la Times. Purta un inel încrustat cu diamante și i-a cauzat jurnalistului tăieturi și zgârieturi.

Cel mai recent incident s-a petrecut în acest an, în august, când se afla în Africa de Sud pentru un tratament medical. Grace Mugabe a bătut trei tinere, între care un fotomodel de 20 de ani, care se aflau în compania celor doi fii ai săi, în camera de hotel. A dat în fete, dar și în propriii copii cu un cablu electric, iar fotomodelului i-a provocat o rană urâtă. Femeia a depus plângere, dar Grace Mugabe nu a apărut la proces, bucurându-se de imunitate diplomatică. De aceea, țara sa natală, Africa de Sud, devine acum o destinație incomodă pentru un eventual exil.

Citiți și:  Dictatorul Mugabe și banii. Ce avere ar avea „cel mai sărac președinte din lume”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Programul pe care trebuie să îl folosești mereu la mașina de spălat. Este singurul care nu strică hainele
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”