În Rusia în 2014 erau 16 milioane de oameni care trăiau în sărăcie. Acum sunt 20 de milioane, adică 14% din întreaga populație, echivalentul populației României din statistici.
Devalorizarea rublei la un minim istoric ar putea să-i lase pe mulți fără casă. Din 2013 până astăzi moneda rusească a pierdut 64% din valoare. Puterea de cumpărare practic s-a redus de trei ori dacă s-ar face raportarea doar la valută.
Ratele celor care au credite în monedă străină au explodat.
„Suntem pe punctul de a da banca în judecată. Am doi copii mici. Băncii nu îi pasă. Ultima dată când am vorbit cu ei a fost în decembrie 2015 și mi-au spus să renunț la apartament și să merg unde pot”, spune Elena, debitor în valută.
4% dintre creditele ipotecare în Rusia sunt în monedă străină, dar în cifre absolute se estimează că cel puțin 250 de mii de oameni ar trăi în case acoperite cu ipoteci în valută. Legal, aceștia nu sunt protejați în niciun fel. Nu există niciun mecanism prin care să beneficieze de o rescadențare a ratelor, de pildă, iar tot riscul valutar e pe umerii debitorului. Și chiar dacă renunță la casă tot nu e o soluție. Proprietatea se vinde tot în ruble, iar banii acoperă prea puțin din împrumutul în valută.
„Situația stă în felul următor - rata mea la casă e mai mare decât salariul. Și am ajuns într-un blocaj. Dacă dau apartamentul băncii sau dacă îl vând, tot le mai datorez opt milioane de ruble (95.200 dolari, n.r.)”, spune Evgheni Galkin, debitor în valută.
Situația e și mai complicată pentru cei care nu și-au mai primit nici măcar salariul. Și nu sunt deloc puțini. De pildă, angajații unui restaurant protestează în fața ușilor închise după ce s-au trezit că nu mai au loc de muncă, asta deși au așteptat luni de zile să fie plătiți și n-au primit niciun ban.
„Nu ne-au dat banii pe luna iulie, apoi ne-au plătit pe august şi jumătate din septembrie, iar de atunci nu ne-au mai dat niciun ban”, spune Serghei, angajatul unui restaurant.
Managerii nu răspund la telefon şi s-au baricadat în birouri fără a da vreo explicaţie. 2016 pare a fi al doilea an de recesiune al Rusiei iar multe afaceri se află în situaţia de a nu-şi plăti angajaţii. Însă nici cei care-şi primesc salariul şi n-au nici credite n-o duc prea bine. Cu banii câştigaţi cumpără tot mai puţine din cauza inflaţiei mari. În Rusia preţurile au crescut anul trecut cu 12,5%, aşa că veniturile reale au scăzut puternic.