Val de căldură în Maroc. Au murit 21 de persoane în 24 de ore. Temperaturile extreme afectează și economia țării

Data actualizării: Data publicării:
caldura extrema termometru
FOTO: Getty Images

În 24 de ore au murit 21 de persoane în oraşul Beni Mellal, din centrul Marocului, din cauza unui nou val de căldură care a lovit ţara, aflată în al şaselea an consecutiv de secetă, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii. Creșterea temperaturilor pune în pericol și lacurile de acumulare, iar seceta deja are impact asupra sectorului agricol, care este vital pentru economia națională.

Direcţia Generală de Meteorologie (DGM) anunţase un puternic val de căldură de luni până miercuri în mai multe localităţi, cu temperaturi care au atins 48,3°C, transmite AFP, citat de News.ro.

În Beni Mellal, o localitate situată la peste 200 de kilometri sud-est de Casablanca, unde temperaturile au atins 47,7°C, 21 de persoane au murit miercuri, potrivit Ministerului Sănătăţii. "Majoritatea deceselor au implicat persoane care sufereau de boli cronice şi vârstnici, deoarece temperaturile ridicate au contribuit la deteriorarea stării lor de sănătate şi au condus la decesul lor", a precizat departamentul regional de sănătate într-un comunicat.

Ministerul Sănătăţii a anunţat măsuri pentru a contracara efectele căldurii, inclusiv "serviciul de gardă în unităţile sanitare din regiunile afectate de creşterea temperaturilor", în plus faţă de mobilizarea profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi "punerea la dispoziţie a medicamentelor şi a echipamentelor spitaliceşti".

Ministerul nu a fost în măsură să precizeze imediat dacă acesta a fost cel mai grav bilanţ înregistrat după un val de căldură în ţară.

Temperaturile vor scădea ușor în zilele următoare

Cea mai ridicată temperatură din ultimele zile a fost atinsă, marţi, în Kasba Tadla, un oraş situat la nord de Beni Mellal, unde au fost 48,3 grade, a declarat pentru AFP un oficial al DGM.

De asemenea, un record a fost doborât la Ifrane, un oraş situat la 1.800 de metri altitudine, în apropiere de Fès şi Meknès, unde cele 37,8 grade au depăşit cu 0,1 grade temperaturile înregistrate la 14 august 2002, a adăugat sursa citată.

Potrivit prognozei meteorologice, temperaturile urmează să scadă în zilele următoare.

În Marrakech (sud), unde joi au atins 45 de grade, acestea ar urma să scadă cu 10 grade duminică.

Marocul a înregistrat deja temperaturi record în această iarnă, luna ianuarie fiind cea mai caldă lună înregistrată în regat din 1940 (aproape 37°C pe alocuri), potrivit DGM.

Reţeaua europeană Copernicus prezisese că recordurile zilnice vor fi depăşite în această vară în emisfera nordică şi că planeta va suporta o perioadă deosebit de lungă de căldură extremă din cauza schimbărilor climatice.

Schimbările climatice conduc la fenomene meteorologice extreme mai lungi, mai puternice şi mai frecvente, cum ar fi valurile de căldură şi inundaţiile.

Creșterea temperaturilor pune în pericol lacurile de acumulare

În Maroc, creşterea temperaturilor ameninţă, de asemenea, lacurile de acumulare. Evaporarea apei a ajuns la „un milion şi jumătate de metri cubi pe zi”, a declarat ministrul Apelor, Nizar Baraka, la sfârşitul lunii iunie.

De asemenea, seceta are deja un impact asupra sectorului agricol, care este vital pentru economia naţională, deoarece angajează o treime din populaţie şi reprezintă 14% din exporturi, care sunt mai profitabile decât piaţa locală.

Înalul Comisariat al Planului (HCP) a constatat în luna mai că „situaţia pieţei muncii continuă să fie afectată de secetă” şi a raportat că rata şomajului a crescut de la 12,9% la 13,7% în primul trimestru al anului 2024 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023. Aproximativ 159 000 de locuri de muncă din sectorul agricol au fost pierdute în această perioadă, ridicând numărul total de şomeri din ţara cu 37 de milioane de locuituri la peste 1,6 milioane.

Recordul naţional de temperatură maximă a fost înregistrat în august 2023 la Agadir (sud) şi a fost de 50,4°C.

La nivel mondial, luni 22 iulie a fost cea mai caldă zi înregistrată de la începutul înregistrărilor, în 1940, a anunţat miercuri Copernicus, depăşind un record stabilit în ziua precedentă.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale