Deşi este o ţară membră NATO, Turcia şi-a dat seama că trebuie să adopte o atitudine neutră după izbucnirea conflictului din Ucraina. Rusia şi Uniunea Europeană au ajuns astfel să liciteze pentru bunăvoinţa administraţiei de la Ankara, care încearcă să obţină cât mai multe beneficii din partea ambelor tabere.
Potrivit Financial Times, Turcia şi Uniunea Europeană negociază o modificare a acordului vamal semnat acum 20 de ani. Ar urma să fie extins pentru o gamă mai largă de produse şi servicii.
Noul acord i-ar ajuta pe turci să îşi vândă mai uşor mărfurile pe pieţele europene. În acelaşi timp, i-ar ajuta pe europeni să ocolească mai uşor embargoul impus de Rusia pe produsele alimentare din UE. Intermediarii turci deja vând pe piaţa rusească fructe, legume şi alte produse agricole occidentale.
Cu toate că Turcia este o breşă în sistemul rusesc de sancţiuni împotriva Uniunii Europene, Kremlinul nu are de gând să limiteze relaţiile cu Ankara. Ba din contră. Rusia încearcă să transforme Turcia într-o poartă de intrare a gazului rusesc în Europa.
La finele anului trecut, în timpul întâlnirii cu liderul turc Recep Erdogan, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat renunţarea la conducta South Stream care trebuia să traverseze Marea Neagră până în Bulgaria. În schimb proiectul va fi înlocuit cu Turkish Stream, care, după cum îi spune numele, ar trebui să treacă prin Turcia în drumul ei spre Uniunea Europeană. În schimbul găzduirii conductei Gazprom pe teritoriul său, Turcia a fost anunţată săptămâna trecută că va beneficia de o reducere cu 10% a preţului gazelor ruseşti pe care le importă printr-o conductă deja existentă, Blue Stream.
Însă relaţiile bune cu Gazprom nu i-au împiedicat pe turci să găzduiască totodată un proiect care nu este pe placul ruşilor, şi anume conducta Tanap. Construcţia ei a început săptămâna trecută în Turcia. Va aduce gaz din Zona Caspică, urmând să reducă dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc.