Unde a fost filmat Războiul Stelelor? Clădirile mai există și astăzi

Data publicării:
19012013 20tunisia1-44650

Acum 35 de ani, întreaga lume privea cu sufletul la gură scenele filmului ce se petreceau „cândva demult, într-o galaxie îndepărtată".

Oameni îmbrăcaţi în togă romană foloseau maşinării ce vor exista poate doar peste secole, toate acestea într-un peisaj arid, dar de o frumuseţe care îţi tăia respiraţia. Luke Skywalker privea melancolic apusul a două sori deasupra dunelor nesfârşite de nisip.

Puţini ştiu că aceste scene au fost filmate în sudul Tunisiei, iar clădirile ridicate de George Lucas pentru Războiul Stelelor există şi astăzi în locaţiile de odinioară, în apropierea oraşelor Matmata şi Tozeur. Astăzi, numeroşi tur operatori fac bani frumoşi din vizitele organizate pentru fanii Star Wars la faţa locului.

Ţara şi-a primit numele de la capitala Tunis, care în urmă cu 3.000 de ani era parte a Cartaginei, la rândul ei distrusă şi reconstruită de români.

În cursul secolelor ce au urmat prăbuşirii imperiului roman, ţara a fost cucerită de spanioli, apoi de imperiul otoman, iar, în secolul al 19-lea, a fost protectorat francez.

Ţara şi-a câştigat independenţa în 1956, dar timp de decenii, a fost condusă de regimuri dictatoriale. Până în 2011, când sinuciderea unui vânzător de stradă a pornit un val de proteste ce a dus la căderea regimului preşedintelui Zin el Abidin ben Ali şi treptat, a altor regimuri din Orientul Mijlociu, evenimente pe care le cunoastam sub numele de primăvară arabă.

De atunci, ţara urmează un proces de transformări democratice. Proiectul noii constituţii este aproape de finalizare, iar după adoptarea ei se vor organiza alegeri parlamentare.

Instabilitatea politică şi socială din perioada revoluţiei a afectat turismul. În timp ce în 2010, numărul turiştilor sosiţi în ţară era de 6,5 milioane, acest număr a scăzut cu 2 milioane anul următor, dar a început să urce.

Guvernul tunisian va lansa în februarie o strategie de dezvoltare a turismului, de la care se speră atingerea numărului de 10 milioane de turişti în 2016. Învecinată cu Algeria şi Libia, ţara are o deosebită diversitate geografică, cu munţi în nord, deşert în sud şi un foarte lung litoral al mării meditareene.

În afară de turism, economia tunisiană se axează pe agricultură, industrie şi servicii, iar Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al ţării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
intrarea la curtea constitutionala
Legea prin care persoanele fizice autorizate pot deveni SRL, neconstituțională. Explicația oferită de CCR
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...