Acum 35 de ani, întreaga lume privea cu sufletul la gură scenele filmului ce se petreceau „cândva demult, într-o galaxie îndepărtată".
Oameni îmbrăcaţi în togă romană foloseau maşinării ce vor exista poate doar peste secole, toate acestea într-un peisaj arid, dar de o frumuseţe care îţi tăia respiraţia. Luke Skywalker privea melancolic apusul a două sori deasupra dunelor nesfârşite de nisip.
Puţini ştiu că aceste scene au fost filmate în sudul Tunisiei, iar clădirile ridicate de George Lucas pentru Războiul Stelelor există şi astăzi în locaţiile de odinioară, în apropierea oraşelor Matmata şi Tozeur. Astăzi, numeroşi tur operatori fac bani frumoşi din vizitele organizate pentru fanii Star Wars la faţa locului.
Ţara şi-a primit numele de la capitala Tunis, care în urmă cu 3.000 de ani era parte a Cartaginei, la rândul ei distrusă şi reconstruită de români.
În cursul secolelor ce au urmat prăbuşirii imperiului roman, ţara a fost cucerită de spanioli, apoi de imperiul otoman, iar, în secolul al 19-lea, a fost protectorat francez.
Ţara şi-a câştigat independenţa în 1956, dar timp de decenii, a fost condusă de regimuri dictatoriale. Până în 2011, când sinuciderea unui vânzător de stradă a pornit un val de proteste ce a dus la căderea regimului preşedintelui Zin el Abidin ben Ali şi treptat, a altor regimuri din Orientul Mijlociu, evenimente pe care le cunoastam sub numele de primăvară arabă.
De atunci, ţara urmează un proces de transformări democratice. Proiectul noii constituţii este aproape de finalizare, iar după adoptarea ei se vor organiza alegeri parlamentare.
Instabilitatea politică şi socială din perioada revoluţiei a afectat turismul. În timp ce în 2010, numărul turiştilor sosiţi în ţară era de 6,5 milioane, acest număr a scăzut cu 2 milioane anul următor, dar a început să urce.
Guvernul tunisian va lansa în februarie o strategie de dezvoltare a turismului, de la care se speră atingerea numărului de 10 milioane de turişti în 2016. Învecinată cu Algeria şi Libia, ţara are o deosebită diversitate geografică, cu munţi în nord, deşert în sud şi un foarte lung litoral al mării meditareene.
În afară de turism, economia tunisiană se axează pe agricultură, industrie şi servicii, iar Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al ţării.