Un tânăr din Guatemala a fost împuşcat mortal în timp ce juca „Pokemon Go”

Data publicării:
Telefon Pokemon Go GettyImages-546258766-1

 

FOTO: Gulliver/ Getty Images

Jerson Lopez de Leon, care avea vârsta de 18 ani, a fost prins într-o ambuscadă şi a murit, după ce a fost împuşcat în timp ce juca „Pokemon Go” cu verişorul lui Daniel Moises Picen, în vârstă de 17 ani. Potrivit Daily Mail, Daniel Moises Picen a fost la rândul său rănit grav, potrivit News.ro.

Nu este cunoscut deocamdată motivul pentru care cei doi tineri au fost atacaţi, spune poliţia locală. Poliţiştii sunt de părere că atacatorii i-au găsit pe cei doi tineri cu ajutorul aplicaţiei „Pokemon Go”, care, folosind elemente de geolocalizare, îi încurajează pe utilizatorii jocului să meargă în anumite zone, dar poate şi să îi localizeze pe jucători.

Cei doi tineri căutau un Pokemon pe o stradă din Chiquimula, o localitate aflată la o distanţă de aproximativ 190 de kilometri faţă de capitala ţării, Ciudad de Guatemala.

Poliţia a găsit aproape 20 de gloanţe în locul crimei şi i-a dat în urmărire pe pasagerii unei furgonete care a fost văzută plecând de la faţa locului la scurt timp după împuşcături.

Tinerii mergeau unul lângă celălalt de-a lungul unei căi ferate atunci când persoane necunoscute au deschis focul asupra lor. Victima a murit ulterior, la spital.

Rosalinda, mama lui Jerson, spune că fiul ei a plecat de acasă pentru a juca acest joc de realitate augmentată.

„Nu ştiu de ce fiul meu a plecat din casă. Era deja în pat când verişorul lui i-a trimis un SMS prin care l-a rugat să iasă cu el pe afară şi să descarce un joc video, la câteva străzi de casa noastră”, a spus mama victimei.

Moartea lui Jerson Lopez de Leon pare să fie primul caz de deces asociat cu jocul „Pokemon Go”, deşi nimic nu sugerează faptul că jocul în sine ar fi avut vreo vină pentru faptele petrecute în Guatemala.

Este însă cel mai recent caz dintr-o serie de incidente care au fost raportate de autorităţile din lumea întreagă şi în care au fost implicate persoane aflate în căutarea unor Pokemoni.

Printre aceste cazuri şi se numără şi cel în care au fost implicaţi doi tineri, care au căzut în Oceanul Pacific de pe o faleză din California. Alţi utilizatori au fost jefuiţi sub ameninţarea unor arme de foc, după ce au fost ademeniţi de răufăcători în anumite zone izolate, cu ajutorul unor „creaturi” false plasate în acest joc de realitate augmentată.

De asemenea, utilizatorii „Pokemon Go” pot fi ţinta unor atacuri informatice, au atenţionat specialiştii în securitate cibernetică.

Pokemon Go, prima incursiune a companiei japoneze Nintendo în domeniul jocurilor destinate dispozitivelor mobile, a generat o veritabilă frenezie pe plan mondial în rândul posesorilor de tablete şi smartphone-uri, bucurându-se, la doar câteva zile după lansare, de un succes fenomenal.

Jocul poate fi descărcat gratuit pe dispozitivele mobile care funcţionează cu sistemele de operare Android şi iOS. Pokemon Go, care combină franciza veche de 20 de ani cu realitatea augmentată, permite jucătorilor să se plimbe în vecinătăţi cunoscute în viaţa reală, căutând în acelaşi timp personaje din jocul „Pokémon”, pe ecranele smartphone-urilor.

Potrivit site-ului vox.com, jocul „Pokémon Go” utilizează GPS-ul şi ora afişată de telefonul mobil pentru a detecta locul şi momentul în care utilizatorii se află în joc şi generează personaje din „Pokemon” care ”apar” în jurul utilizatorilor (pe ecranul telefonului mobil), pentru ca aceştia să încerce să îi prindă.

Pe măsură ce utilizatorul se mişcă, mai multe tipuri de „Pokémoni” apar în jurul lui, în funcţie de locul şi momentul în care acesta se află. Jocul îi încurajează pe utilizatori să se deplaseze şi să călătorească în lumea reală pentru a prinde „Pokemonii” din joc.

În apropierea unui Pokémon, telefonul mobil primeşte o notificare şi camera foto a acestuia se declanşează, făcând să apară un „monstru” în cadrul imaginii. Astfel, utilizatorul are posibilitatea de a-şi fotografia „captura” acolo unde a găsit-o.

Jocul „Pokémon Go” se desfăşoară într-un univers populat cu creaturi exotice şi puternice - acestea pot să semene cu şobolani, şerpi, dragoni, dinozauri, păsări, ouă, copaci şi chiar săbii. În acel univers, oamenii, denumiţi „antrenori”, călătoresc în jurul globului pentru a îmblânzi acele creaturi şi, într-o manieră care generează întrebări etice, le folosesc punându-le să lupte unele împotriva celorlalte.

Lansat pe 6 iulie în Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă, jocul „Pokémon Go” a atras într-o singură zi mai mulţi utilizatori în Statele Unite decât reţeaua de socializare Tinder pe dispozitivele care folosesc sistemul de operare Android. Totodată, rata zilnică a utilizatorilor activi este aproape egală cu cea a reţelei de socializare Twitter. Jocul este utilizat în medie 43 de minute pe zi, mai mult decât WhatsApp sau Instagram.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri