Un motociclist rămas paralizat a devenit prima persoană care poate să meargă din nou după ce i s-a implantat un cip în coloană

Data actualizării: Data publicării:
Professional physiotherapist supporting patient with orthopedic problem
Bărbatul a rămas paralizat de la brâu în jos acum 5 ani, în urma unui accident cu motocicleta, când coloana sa vertebrală a fost complet ruptă. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Getty Images

Un italian paralizat, a cărui coloană vertebrală fusese ruptă într-un accident de motocicletă, a putut să meargă din nou, grație unui cip implantat de către o echipă de cercetători elvețieni: este pentru prima oară când o persoană care a suferit o astfel de afecțiune gravă și-a redobândit capacitatea de a se deplasa de una singură, informează BBC care citează un studiu publicat în Nature Medicine.

Italianul Michel Roccati a rămas paralizat de la brâu în jos acum 5 ani, în urma unui accident cu motocicleta, când coloana sa vertebrală a fost complet ruptă.

Acum el poate să meargă datorită unui cip implantat în oloana sa vertebrală, ai cărui electrozi sunt atașați de ramificațiile nervoase.

„Pot să mă ridic de pe scaun, să mă deplasez pe picioare oriunde vreau, pot urca scările - aproape că pot spune că duc o viață normală”, a spus Roccati.

Neurochirurgii care au realizat implantul cipului au atras atenția că aceasta nu reprezintă totuși un „leac” univesal pentru traumatismele sau fracturile de coloană vertebrală. Oamenii de știință au spus că această tehnologie este încă extrem de complicată și dificil de folosit în viața de zi cu zi, chiar dacă ea reprezintă un pas important în îmbunătățirea calității vieții în astfel de situații.

Conform cercetătorilor, în acest caz, implantul funcționează ca un „releu”: în cazul unei fracturi a coloanei, conexiunile nervoase sunt distruse, iar cipul preia sarcina de a transmite semnalele nervoase de la creier la picioare.

Un „leac” sau o rezolvare clară și definitivă a fracturilor de coloană vertebrală ar reprezenta-o tratamentele cu celule stem, care se află încă într-o fază incipientă de testare.

Recent, oamenii de știință din Israel au reușit să-i ajute să meargă pe șoarecii paralizați, după ce i-au supus unor implanturi ale măduvei spinării. Experții care au lucrat la aceste studii susțin că sunt la mai puțin de trei ani distanță de a face același lucru și pentru oameni în studiile clinice.

„Dacă acest lucru funcționează la oameni și credem că va funcționa, le putem oferi tuturor persoanelor paralizate speranța că vor putea merge din nou”, a declarat profesorul Tal Dvir de Centrul Sagol pentru Biotehnologie Regenerativă din Israel, care a condus echipa de cercetare.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...