©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
„Dacă luăm în calcul toate avioanele de vânătoare, elicopterele, armele, bombele și clădirile (avariate), costul este de minimum 300 de miliarde de lire, potrivit primelor noastre calcule”, a spus Tufenkci. „Numeroase comenzi din străinătate au fost anulate și mulți străini au încetat să mai viziteze Turcia. Din nefericire, puciștii au lăsat impresia că Turcia este o țară din lumea a treia cu tancuri pe străzi”, a mai adăugat ministrul turc.
Tufenkci a recunoscut totodată că în sectorul turistic s-ar putea produce și mai multe pierderi, în condițiile în care guvernul turc a suspendat concediile anuale a celor peste 3 milioane de funcționari publici. Potrivit ministrului, în sectorul turismului s-au înregistrat deja un milion de anulări de rezervări. De altfel, acest sector fusese dur afectat de atentate atribuite jihadiștilor sau gherilei kurde.
„Pierderile imediate în ceea ce privește scăderea numărului de vizite turistice și de investiții vor încetini probabil creșterea” economică în 2016 și 2017, avertizase săptămâna trecută Institutul Internațional de Finanțe (IFF), un lobby cu sediul la Washington și care regrupează 500 de instituții bancare. Rata de creștere economică a Turciei a fost de 4% în 2015.
Pe de altă parte, ministrul turc a salutat faptul că, în ciuda situației tensionate create după puciul eșuat, s-a putut evita închiderea băncilor și a burselor și a dat asigurări că nu s-au înregistrat pierderi masive de capital străin.
Premierul Yildirim susţine că economia turcă este mai puternică după puciul eşuat
Premierul Turciei, Binali Yildirim, a declarat luni seara că economia ţării este mult mai puternică acum, decât înainte de tentativa de lovitură de stat din noaptea de 15-16 iulie. Declaraţia vine după ce peste 60.000 de persoane au fost vizate de campania guvernamentală de eliminare a aşa-numiţilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, transmite Hurriyet Daily News, potrivit News.ro.
”Economia noastră este încă tare precum o piatră. Nu a existat nici măcar un şoc economic minor. Însă, această situaţie a deranjat nişte persoane”, a precizat Yildirim, făcând referire la agenţia Standard an Poor's care a decis să retrogadeze ratingul suveran al Turciei în urma tentativei de lovitură de stat.
Alte agenţii internaţionale, printre care se numără Moody's, au precizat că analizează ratingul Turciei.
De asemenea, în prima săptămână după puciul eşuat, lira turcească s-a depreciat cu 8% în faţa dolarului american.
”Democraţia noastră şi domnia legii sunt mai puternice decât înainte de lovitura de stat”, a completat demnitarul.
În noaptea de 15-16 iulie, o facţiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au susţinut că vor să protejeze statul turc de influenţele islamice pe care înceracă să le introducă liderul de stat. Lovitura de stat a eşuat după câteva ore, atunci când sute de mii de susţinători ai preşedintelui au ieşit în stradă.
Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat. După tentativa de lovitură de stat, au fost arestate 18.000 de persoane - militari, poliţişti, academicieni, profesori universitari, medici, judecători, procurori, funcţionari publici, precum şi jurnalişti - şi au fost concediaţi zeci de mii de angajaţi din toate domeniile, acuzaţi de legături cu mişcarea Gulen.
De asemenea, peste 100 de instituţii media au fost închise de către autorităţile turce, printre care se numără trei agenţii de ştiri, 16 televiziuni, 23 de posturi de radio şi 45 de cotidiene.