Familia îndurerată a unui medic de 26 de ani, din Japonia, care s-a sinucis după ce a lucrat peste 200 de ore suplimentare într-o singură lună, cere schimbare în societatea afectată dramatic de cultura muncii excesive, până la epuizare.
Takashima Shingo lucra ca medic rezident la un spital din orașul Kobe când și-a luat viața, în luna mai a anului trecut, potrivit CNN, care citează presa japoneză.
Potrivit avocaților familiei, Takashima a lucrat 207 de ore suplimentare în luna dinaintea morții sale și nu a avut nicio zi liberă timp de trei luni.
Spitalul, Konan Medical Center, a negat aceste acuzații într-o conferință de presă care a avut loc săptămâna trecută, însă, în luna iunie, inspecția muncii a stabilit că moartea medicului este un incident legat de muncă, din cauza numărului mare de ore de activitate, subliniind că în domeniul sănătății se fac presiuni mari asupra angajaților în acest sens.
În Japonia s-a împământenit o cultură a suprasolicitarii, angajații din diverse domenii plângându-se că sunt nevoiți să muncească multe ore suplimentare, că se fac presiuni mari în interiorul companiilor pentru ca oamenii să lucreze mult, potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Bunăstării.
Stresul și problemele de sănătate mintală în creștere au generat un fenomen numit „karoshi” sau „moarte prin suprasolicitare”, care a dus la adoptarea unor legi care să prevină decesul, accidentele sau alte probleme de sănătate din cauza muncii excesive.
Vinerea trecută, într-o conferință de presă, familia lui Takashima a povestit cum acesta a ajuns la disperare din cauza surmenajului. Înainte de a se sinucide, medicul se plângea că „este prea greu” și că nimeni nu-l ajută, a spus mama lui, Junko Takashima. „Nimeni nu are grijă de mine, îmi tot spunea. Cred că mediul de lucru a depășit orice limită”, a spus ea.
„Fiul meu nu va deveni un medic bun, nici nu va putea salva pacienții și nu va putea contribui cu nimic la societate. Dar sper din toată inima că mediul de lucru pentru medici va fi îmbunătățit și ceea ce s-a întâmplat cu el să nu se repete în viitor”, a mai spus femeia.
Fratele lui Takashima a vorbit și el în conferința de presă, spunând: „200 de ore suplimentare este incredibil de mult și nu cred că spitalul are o abordare corectă a managementului muncii”.
În conferința de presă de săptămâna trecută, Centrul Medical Konan a respins orice acuzație. „De multe ori, medicii petrec timp studiind singuri și dorm în funcție de nevoile lor. Din cauza gradului foarte ridicat de libertate, nu este posibil să se stabilească cu exactitate timpul de lucru”, a spus un reprezentant al unității medicale.
Un purtător de cuvânt al spitalului a declarat pentru CNN: „Nu admitem că în acest caz a fost vorba de ore suplimentare și nu vom mai comenta acest subiect pe viitor”.
Însă aceste cazuri de suprasolicitare nu sunt rare în Japonia și unele dintre ele au fost tratate și de presa internațională. Astfel, oficialii japonezi au concluzionat în 2017 că o jurnalistă de 31 de ani, care a murit în 2013, a suferit de insuficiență cardiacă din cauza orelor lungi petrecute la serviciu. Ea a lucrat 159 de ore suplimentare în luna dinaintea morții ei.
Însă problema suprasolicitării este mult mai gravă în domeniul sănătății. Un studiu din 2016 a stabilit că mai mult de un sfert dintre medicii din spitale lucrează până la 60 de ore pe săptămână, în timp ce 5% lucrează până la 90 de ore în același interval, iar 2,3% lucrează până la 100 de ore.
Un alt raport publicat anul acesta de Asociația Colegiilor Medicale din Japonia spune că mai mult de 34% dintre medici ar munci 960 de ore suplimentare pe an.
Reformele aduse legislației muncii și reglementărilor privind orele suplimentare din 2018 au înregistrat un mic progres, guvernul raportând anul trecut că numărul mediu anual de ore suplimentare per angajat a „scăzut treptat”.
Editor : D.C.