Un influencer devenit celebru după ce s-a întâlnit cu Elon Musk ar putea reprezenta Ciprul în Parlamentul European

Data publicării:
Fidias Panayiotou
„Fidias”, așa cum este cunoscut online, are peste 2,6 milioane de abonați pe canalul său de YouTube. Sursa foto: X

Fidias Panayiotou, un influencer în vârstă de 24 de ani, ar putea fi unul dintre cei pe care alegătorii din Cipru îi vor trimite în Parlamentul European după alegerile din iunie. YouTuberul spune că nu știe nimic despre politică, dar că nu poate respecta regulile impuse de „tocilarii” de la Bruxelles.

Cel mai recent sondaj arată că acesta ocupă locul cinci într-un sondaj recent, cu un sprijin de 8,7 la sută, suficient pentru a-și asigura un loc în Parlamentul European, în fața partidelor politice tradiționale care prezintă șase candidați fiecare, cum ar fi EDEK (socialist), DEPA (de centru) și Partidul Verzilor, scrie Politico.

„Fidias”, așa cum este cunoscut online, are peste 2,6 milioane de abonați pe canalul său de YouTube și a început să posteze pe această platformă în 2019. A cucerit internauții cu misiunea de a-l îmbrățișa pe Elon Musk, miliardarul care deține Tesla, și a și reușit.

El a stârnit, de asemenea, controverse anul trecut, încercând să călătorească prin India și Japonia fără să plătească, cerșind bani.

Panayiotou și-a anunțat candidatura în ianuarie, mărturisind că habar nu are de politică sau de Uniunea Europeană, dar pretinzând că este dispus să învețe.

„Am 23 de ani și nu am votat niciodată în viața mea și mi-am spus într-o seară că, dacă nu votez și nu mă interesează niciodată, aceiași tocilari vor fi mereu la putere și am spus ajunge!'”, a declarat Fidias.

În aprilie, el și-a depus candidatura alături de tatăl său, care e preot, purtând costum și papion.

„Am auzit undeva că, dacă nu ești mulțumit de lucrurile din jurul tău și vrei să se schimbe, tu trebuie să fii schimbarea”, a spus el cu ocazia depunerii candidaturii. „De ce am ales să fiu independent? Pentru că nu mă pot încadra în șabloane. Pentru că vreau să știi că nu am interese de servit unui partid.”

El a adăugat că scopul lui nu este neapărat să fie ales, ci să motiveze tinerii să se implice în politică.

Alegerile europene din Cipru se așteaptă să înregistreze niveluri ridicate de absenteism, indicând dezamăgirea ciprioților față de sistemul politic.

Cele mai mari două partide ale insulei mediteraneene sunt blocate într-o cursă strânsă pentru primul loc, deși sunt îndoieli cu privire la câți susținători vor apărea la urne pentru a le și vota. Sondajele sugerează că Frontul Popular Național de extremă dreaptă ar putea avea o susținere mare, având în vedere importanța migrației ca problemă politică pe insulă.

„Cazul Fidias este definiția post-politicii într-un moment în care producția de conținut este o prioritate strategică pentru Uniunea Europeană însăși, dincolo de planificarea politică”, a declarat John Ioannou, fondatorul Geopolitical Cyprus.

„Aventura sa rezonează cu teme mai largi, inclusiv renașterea sentimentelor populiste în Europa, imaginea asupra ideologiei de partid și imperativul angajamentului civic, în special în rândul alegătorilor din țări în curs de dezvoltare precum Cipru”, a mai spus acesta pentru Politico.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri