"Un cadou pentru nemernicii de americani". Ce le-a cerut Kim Jong-un experților în fizică nucleară, după lansarea rachetei

Data publicării:
GettyImages-808998528
Foto: Guliver/Getty Images

Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes racheta balistică intercontinentală (ICBM), o etapă crucială către realizarea obiectivului său de a putea ameninţa Statele Unite cu un focos nuclear, relatează AFP, citat de News.ro.

GettyImages-808998528
Foto: Guliver/Getty Images

Testul „istoric” al unei rachete de tip Hwasong-14 a fost supervizat de liderul nord-coreean Kim Jong-un, a anunţat o prezentatoare a televiziunii nord-coreene într-un buletin special.

Potrivit agenției de stat KCNA, Kim Jong-un a declarat că testul rachetei intercontinentale este "un cadou pentru nemernicii de americani" și le-a cerut experților în fizică nucleară să le "trimită mai des cadouri Yankeilor", sub forma rachetelor balistice și a testelor nucleare.

Kim Jong-un a privit cu satisfacție lansarea rachetei de tip Hwasong-14, pe care a descris-o "la fel de frumoasă ca un băiat arătos" și a apreciat că aceasta a fost "foarte bine construită".

kim jong un
FOTO: KCNA

Washingtonul a confirmat marţi că Phenianul a procedat la prima sa lansare a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) şi a denunţat ”o nouă escaladare a ameninţării” reprezentate de regimul stalinist, relatează AFP.

Armata americană a pus iniţial la îndoială anunţul Coreei de Nord potrivit căruia ea a tras o rachetă intercontinentală, evocând o rachetă cu o rază de acţiune ”intermediară”. Însă Statele Unite au recunoscut ulterior că este vorba despre o ICBM.

”Statele Unite condamnă cu forţă tirul Coreei de Nord al unei rachete balistice intercontinentale”, a declarat secretarul de Stat american Rex Tillerson, citat într-un comunicat.

”Testul unei ICBM constituie o nouă escaladare a ameninţării (nord-coreene) la adresa Statelor Unite, aliaţilor şi partenerilor noştri, a regiunii şi lumii”, a spus el.

Deţinerea unei rachete balistice intercontinentale, capabile potrivit unor experţi americani să atingă Alaska, reprezintă un moment de cotitură pentru regimul stalinist.

Izolat pe scena internaţională, Phenianul îşi justifică programul înarmării nucleare prin ameninţarea unei invazii a celor 28.000 de militari ameicani staţionaţi în Coreea de Sud. El a realizat deja cinci teste nucleare şi dispune de un mic arsenal de bombe atomice.

Agenţia KCNA a dat asigurări că racheta balistică trasă este capabilă să poarte ”o ogivă nucleară mare” şi că testul realizat marţi a răspuns ”tuturor criteriilor tehnologice, inclusiv rezistenţa la căldură şi stabilitatea structurală a ogivei”, necesare pentru ca aceasta să reintre fără să fie afectată în atmosferă.

North Korea Launches Ballistic Missile Into Japanese Waters
Foto: Guliver/Getty Images

Unii analişti se îndoiesc însă de capacitatea actuală a Coreei de Nord de a miniaturiza un focos nuclear pentru a-l monta într-o rachetă şi de faptul că ar stăpâni tehnologia reintrării unei ogive în atmosferă.

Însă toţi experţii sunt de acord asupra progreselor remarcabile ale programelor balistic şi nuclear de la venirea la putere a lui Kim Jong-un la sfârşitul lui 2011.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri