Un angajat de 61 de ani din Marea Britanie a câștigat despăgubiri de 86.000 de dolari după ce l-a acuzat pe șeful său că a făcut comentarii discriminatorii la adresa persoanelor mai în vârstă, acesta spunând într-unul din incidente că nu își dorește o echipă de „bărbați de 50 de ani cu chelie”, relatează CBS News.
Tribunalul pentru Ocuparea Forței de Muncă din Marea Britanie a hotărât la începutul lunii februarie că Mark Jones a fost concediat pe nedrept din postul său de agent de vânzări la compania Tango Networks din Regatul Unit din cauza vârstei sale și i-a acordat despăgubiri care se ridică la o valoare mai mare decât un an de salariu.
Potrivit hotărârii judecătorești, Jones a început să lucreze la Tango Networks UK în 2019, la vârsta de 59 de ani, și a lucrat acolo timp de doi ani. În tot acest timp, managerul lui Jones, Philip Hesketh, a continuat să spună că echipa sa ideală este “foarte energetică și tinerească”.
Compania a început să intervieveze noi candidați pentru un alt rol în departamentul de vânzări, iar Jones l-a recomandat pe un bărbat de 57 de ani.
Angajatorul își dorea angajați mai tineri, energici, preferabil femei
Când Hesketh a aflat și el vârsta candidatului, acesta a spus: „Da, era întradevăr bătrân” și că „își dorește pe cineva mai tânăr pentru acest rol” și că „ar fi ideal să fie o femeie”.
Hesketh ar mai fi spus și că nu își dorește „o echipă de bărbați de 50 de ani cu chelie – vreau să schimb dinamica”.
În ultimă instanță, Tango Netwrosks le-a oferit contracte celor mai tineri dintre candidați, iar Heskler i-a transmis un mesaj clar că ar dori să îl înlocuiască pe Jones cu unul dintre candidații mai tineri.
După ce s-a întors din concediu, Jones a revenit la muncă la mijlocul lunii ianuarie. După câteva săptămâni, Jones a fost introdus într-un plan de îmbunătățire a performanței.
Jones a depus o plângere față de angajatul său și și-a dat demisia la începutul lunii martie, susținând că a fost forțat să plece din cauza vârstei sale. Angajatorul lui Jones spune că acesta nu mai dădea randament, dar compania nu a reușit să demonestreze acest lucru în fața instanței.
Mai mult, instanța a precizat că toate comentariile lui despre dorința de a avea o echipă „energetică” și „tânără” au distrus treptat relația dintre angajat și angajator.
Despăgubiri pentru concediere abuzivă, încălcarea termenilor contractului de angajare și „vătămarea sentimentelor”
Tribunalul britanic a decis să îi acorde lui Jones despăgubiri de 71.441 de lire sterline și 36 de pence (aproximativ 86.000 de dolari) pentru a acoperi concedierea abuzivă, încălcarea termenilor contractului de angajare și „vătămarea sentimentelor”.
Un purtător de cuvânt al Tango Networks a spus că Hasketh nu mai lucrează pentru companie.
Acesta nu este primul caz în care chelia a jucat un rol într-o dispută angajat-angajator. Anul trecut, un tribunal britanic a decis că un bărbat al cărui supraveghetor l-a numit „ticălos chel” a fost o victimă a abuzului sexual, întrucât chelirea, fiind mult mai întâlnită la bărbați decât la femei, este legată automat de sex.
Editor : Raul Nețoiu