„Ca parte a acordului, lucrăm în vederea ridicării regimului de vize pentru cetăţenii turci. Turcia trebuie să îndeplineacă acum toate criteriile rămase, astfel încât Comisia Europeană să poată adopta această propunere în lunile următoare. Liberalizarea vizelor rămâne o chestiune care ţine de criterii. Criteriile nu vor fi îmblânzite pentru Turcia. Lucrăm la deschiderea unui nou capitol de negociere pentru aderarea Turciei. Lucrăm şi mai urgent pentru a susţine refugiaţii din Turcia, oferindu-le acces la educaţie şi la sistemul de sănătate,” a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.
Deşi criza refugiaţilor este cea mai dificilă încercare cu care se confruntă UE, acordul cu Turcia este pe drumul cel bun, spune preşedintele Comisiei Europene.
„Acordul dintre Uniunea Europeană şi Turcia este în acord cu principiile europene. Planul nostru respectă normele europene şi internaţionale. Fiecare cerere de azil este analizată individual. Planul începe să dea rezultate. De la aplicarea acordului, s-a înregistrat imediat o scădere a celor care traversează Marea Egee din Turcia spre Grecia,” a adăugatJean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.
Aceste declaraţii vin să liniştească apele tulburate de ministrul turc de Externe, care a ameninţat că ţara sa va rupe acordul privind schimbul de refugiaţi, dacă UE nu îşi ţine promisiunile.
„Dorim ca această tragedie (din Siria, n.r) să se termine, cetățenii noștri să călătorească fără viză și Uniunea Vamală să avanseze. Dacă UE nu se ține de cuvânt, inclusiv în ceea ce privește acordul legat de imigrație, vom anula toate acordurile,” a spus Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe.
Turcia s-a angajat să preia toţi imigranţii care ajung în Grecia, iar în schimb urma să primească din partea UE şase miliarde de euro, până în 2018. În Grecia continuă să fie blocaţi 40.000 de refugiaţi, iar la graniţele Turciei sunt alţi 100.000 de sirieni, care au fugit de luptele dintre trupele guvernamentale şi jihadiştii ISIS.